Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Bönder i Tjeckien öppnar egen livsmedelshandel – Måste lokala Lidl stänga snart?

publicerad 19 februari 2024
Livsmedelsbutiken Hanácky Grunt, eget verk
Livsmedelsbutiken Hanácky Grunt i Unčovice, Tjeckien. Foto: eget verk

I den tjeckiska staden Unčovice fick bönderna nog av dåligt betalda produkter. Då startade man egen handel och distribution. Matkedjor som Albert och Lidl kanske nu måste stänga eftersom priserna i böndernas butiker som tex ”Hanácky Grunt” är hälften så höga och desutom är varorna fräschare och nyttigare.

Text: Ivan Björn

De stora kedjorna i Tjeckien är kända för att sälja undermåliga och dyra varor vad beträffar kvalitet och innehåll. De som bor nära den tyska gränsen åker därför hellre till Tyskland för att handla både billigare varor och varor med bättre kvalitet.

Kommun Litovel har knappt tiotusen invånare och staden Unčovice har bara 400 invånare. Det är i denna lilla stad som handel startat och de säljer allt från grönsaker till kött och ägg.

Köerna i affären är ibland mycket långa. Förutom de låga priserna är alla varor dessutom färska.

På hemsidan: ”Hitta din egen bonde” knyts de som vill sälja varor ihop med de som vill köpa.

I Ungern finns en applikation där du skriver vad du vill köpa och var du bor. Applikation genererar sedan ställen där du kan köpa önskad produkt och till vilket pris. På detta sätt lyckades människor i Ungern att hålla inflation nere.

Tiderna vi lever i är omvälvande. Det går att bygga upp en egen matdistribution av produkter som är fria från tillsatser och gifter till låga priser, konstaterar nu allt fler ungrare och tjecker.

 

Text: Ivan Björn

Relaterat och källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq