Västmedias reaktioner på Tucker Carlsons intervju med Putin – Urval

publicerad 12 februari 2024
- Kristoffer Hell
Tucker Carlons intervju med Vladimir Putin, 6 feb 2024.
Tucker Carlons intervju med Vladimir Putin, 6 feb 2024.

Den ryska nyhetsbyrån TASS har sammanställt mediareaktioner på Tucker Carlsons intervju med Rysslands president, Vladimir Putin, den 9 februari 2024. Här är de – land för land.

USA

National Public Radio

“Få har gjort mer än Carlson för att göra den ryska ledaren till en beundransvärd figur i republikanska kretsar … Putin dominerade samtalet, som varade i över två timmar, och argumenterade för att Rysslands rätt till östra Ukraina går sekler tillbaka i tiden.” … Carlson ifrågasatte inte Putins formuleringar.”

The New York Times

“Herr Putin var talade mer klarspråk än vanligt om hur han ser invasionen avslutas: inte genom militär seger, men genom en överenskommelse med Väst”.

The Wall Street Journal

“Intervjun gjordes vid en avgörande tidpunkt. Miljarder dollar av hjälp till Ukraina har stoppats grund av politiskt dödläge i kongressen, och de ryska väpnade styrkorna avancerar på slagfältet mot ukrainska trupper som saknar ammunition och vapen. […]

Intervjun gav Putin en chans att öka sin auktoritet i landet och visa att Väst fortfarande lyssnar på honom”.

Rolling Stone

“Tucker Carlsons intervju med den ryska presidenten Vladimir Putin gick precis som alla förväntade sig, nämligen: det var inte så mycket en intervju men mer hur Putin visade hur lätt han kan besegra en av de mest kända företrädarna för den amerikanska mediavärlden “. [..]

Putin svettades inte, tappade aldrig fattningen när han konfronterades med hårda frågor och verkade kontrollera tonen och takten i samtalet från allra första början. Han var […] bekväm.”

Tucker Carlson Network

Mexiko

N+ TV

“Det förväntades att Tucker Carlson in den här intervjun skulle insistera på att fråga om Trump, en politiker som står honom nära. Men Putin gav ingen uppmärksamhet åt Trump och erbjöd därmed inget skäl, som fruktas, att tolka hans ord som inblandning i de kommande amerikanska valen i november.”

Storbritannien:

The Times

“För Putin är intervjun ett tillfälle att underminera den 81-årige [amerikanska] presidenten Bidens kampanj, vars starka stöd till Kiev står i kontrast till skepsisen bland republikaner.”

BBC

“Kreml hoppas att efter intervjun med en framstående konservativ reporter så kommer republikanska politiker att lyssna mer på Moskvas redogörelser …

Carlson har också en lång och ömsesidigt fördelaktig relation med Donald Trump, den republikanska presidentkandidaten, som har kritiserat stödet till Ukraina. Carlsons plattform utgör en möjlighet för Kreml att nå en bredare, kanske sympatisk, konservativ publik i USA”

Financial Times

“Putins kommentarer under intervjun med den konservative TV-profilen Tucker Carlson är det hittills tydligaste avsiktsförklaringen om Rysslands villkor för frigivningen av 32-åriga Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich, som har suttit fängslad i snart ett år – anklagad för spioneri.”

The Daily Mail

“Rysslands president påstod sensationellt att den tidigare premiärministern [i Storbritannien – Boris Johnson] ‘avskräckte’ ledaren för det största partiet i Ukraina [Volodomir Zelensky] från att underteckna [fredsavtalet]“.

Tyskland

Handelsblatt

“Intervjuns tidpunkt var inte en slump. Donald Trump, som Carlson stödjer, vill utmana den sittande president Joe Biden. Enligt politiska observatörer kan mediahypen runt Carlson ses som början på ett informationskrig i samband med USA:s val.

Samtidigt ger det inblick i vilken riktning Trump kommer att ta sitt lands utrikespolitik om han flyttar in i Vita huset i slutet av året.”

Frankfurter Rundschau

“Kremls beslut att sända denna intervju visar att Putin är intresserad av att bygga broar med Donald Trump och Republikanerna. Det verkar spegla Kremls förhoppning om att Donald Trump kommer tillbaka till presidentskapet och Republikanerna kommer att fortsätta att blockera amerikansk militär hjälp till Ukraina. Republikaner anses vara naturliga allierade med Putin”.

Berliner Zeitung

“Bristen på information om explosionerna vid Nord Stream överraskar både Carlson och Putin.”

ZDF TV

“Putin är uppenbarligen bekväm [under intervjun]. Han förstår inte varför Tyskland förblir passivt [efter sabotaget mot Nord Stream].”

NTV TV

“Rysslands president tror på seger [i Ukraina]. Men inget sägs om ockupation av ytterligare territorier; det “ryska hotet” är en NATO-fantasi.”

Frankrike

Le Monde

“Den konservative amerikanske TV-presentatören Tucker Carlson genomförde inte bara en formell intervju, utan en veritabel reklamkampanj för Vladimir Putin, när han inför kamerorna samtalade med den ryska ledaren i Moskva den 6 februari.”

Spanien

El Pais

“Tajmingen av denna nyhetsbomb […] verkar inte vara en tillfällighet. Carlsons besök i Moskva skedde vid en tidpunkt då striderna i Ukraina har nått en återvändsgränd och mot bakgrunden av en växande splittring inom det Republikanska partiet över Putin och stödet till Ukraina.”

Förenade Arabemiraten

Asharq Al-Awsat

“Rysslands president Vladimir Putins samtal med den amerikanske TV-presentatören Tucker Carlson kan göra vilken journalist som helst grön av avund. Detta är den första meningsfulla intervjun med den ryska presidenten sedan början på kriget. …

Journalisters uppgift är att sätta sina känslor åt sidan och lyssna även på dem med vilka de inte håller med eller hatar.”

Indien

News18 TV Channel

“Putin försvarade beslutet […] från den februari 2022 [den militära interventionen i Ukraina] och tillade att Väst nu förstår att Ryssland inte kommer att låta sig besegras, trots hjälp från länder i väst. […]

Putins avgörande uttalanden om Ukraina gjordes när det i senaten på torsdagen föreslogs stöd om 95,34 miljarder dollar efter att republikaner innan dess blockerat ett kompromissförslag som inkluderade en efterlängtad invandringsreform. Stödet inkluderar 61 miljarder dollar till Ukraina i dess kamp mot Ryssland.”

Turkiet

Hurriyet

“Journalisten Tucker Carlsons intervju med den ryska presidenten Vladimir Putin blev en sensation i USA”.

OdaTV

“I en intervju som hölls i Moskva sa Putin att Ryssland lurades av Väst efter slutet av kalla kriget och att ett aggressivt NATO i fem omgångar expandera österut. Intervjun rörde om i grytan i USA”.

Japan

Nikkei Shimbun

“Carlson är nära förknippad med den före detta amerikanska presidenten Donald Trump, som är skeptisk till fortsatt stöd till Ukraina, och är populär bland konservativa. […]

Putin verkar försöka slå in en kil in i den amerikanska allmänhetens opinion genom att ge en intervju med en person närstående till den tidigare presidenten, som är den ledande GOP-kandidaten i november.

Den tidigare presidenten [Trump] delar den växande skepsisen bland sina supportrar mot hjälp till Ukraina.”

Australien

The Australian

“Tucker Carlsons intervju med Vladimir Putin är en möjlighet för den ryska ledaren att stödja den republikanska oppositionen när det gäller att ge ytterligare bistånd till Ukraina.

När ryska trupper avancerar på slagfältet samtidigt som ukrainare, drabbade av svår brist på ammunition och vapen, tvingas retirera, uppmanar Putin återigen Väst att avsluta stödet till Ukraina och hävdar att det militära biståndet bara drar ut på kriget. Under samtalet med Carlson gavs den ryska presidenten möjlighet att förmedla sina åsikter till den del av den amerikanska allmänheten som stöder den republikanska ståndpunkten och motsätter sig hjälp till Kiev.

Intervjun med Carlson ger Putin möjligheten att också stärka sin auktoritet hemma och visa att han fortfarande kan få Väst att lyssna på honom.”

Ryssland

Sputnik News


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *