Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Greklands tidigare finansminister Yanis Varoufakis: EU har ingen rätt att demonisera kinesiska investeringar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 februari 2024
- NewsVoice redaktion
Yanis Varoufakis, Greklands tidigare finansminister
Yanis Varoufakis, Greklands tidigare finansminister.

Greklands tidigare finansminister Yanis Varoufakis påpekar att det sedan den finansiella kollapsen 2008 inte har gjorts några europeiska investeringar i Grekland. Endast kineserna kom med pengar i detta investeringsvakuum 2008-2023.

Han säger att kinesiska investeringar har betydande fördelar och även vissa nackdelar, men det är ingenting jämfört med kolonialmakternas missbruk och exploatering från Europa och Amerika.

Varoufakis:

“Det har nästan inte gjorts några investeringar i mitt land sedan den stora finansiella kollapsen 2008. Inga investeringar, inga verkliga investeringar i produktiv verksamhet som kommer från Europa. Även när de ville sälja våra hamnar, våra tåg, vad som helst, kom europeiska företag hit bara för att lägga beslag på tillgångar för att sälja dem igen, men aldrig för att investera i dem.

Det var bara kineserna som kom hit med pengar, företag som Costco och Belt and Road Initiative i det större området Italien i Östeuropa. Så Europeiska unionen har absolut ingen rätt att försöka demonisera kinesiska investeringar.

När du har ett investeringsvakuum, precis som naturen hatar ett vakuum, kom kinesiska pengar kom hit. Kinesiska investeringar, inte bara i Grekland, utan i Afrika och så vidare, har sina stora fördelar.”

“They have some disadvantages [too] because whenever foreign money comes into a country, a country has no colonial aspects to it, but nothing like what we’ve had in terms of colonial power and abuse and exploitation from our European masters and our American masters..”

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq