Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

75%

75.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 09:20.

Högt uppsatta källor i Väst bekräftar att NATO-trupper opererar djupt inne i Ukraina

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 mars 2024
- NewsVoice redaktion
Fd MI6-chefen Richard Dearlove och den nuvarande polska utrikesministern Radoslaw Sikorski
Fd MI6-chefen Richard Dearlove och den nuvarande polska utrikesministern Radoslaw Sikorski bekräftar NATO-trupper i Ukraina.

Källor i Väst och brittisk underrättelsetjänst bekräftar det som den ryska regeringen påstått sedan länge, att NATO-trupper opererar djupt inne i Ukraina. Nu senast attackerades ryska städer, ett stort krigsfartyg på Krimhalvön sänktes och ett ryskt oljeraffinaderi sattes i brand av missiler. I praktiken pågår sedan en tid Västs krig mot Ryssland. 

Storbritannien befinner sig i en gråzon av krig med Ryssland, men varken myndigheterna eller allmänheten tar situationen på tillräckligt stort allvar, varnar Richard Dearlove, tidigare chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6, enligt artikeln “We’re in a war right now, Britain’s former spy chief warns” i Politico.

Dearlove:

“Om du stoppade någon på gatan här i Storbritannien och frågade dem om de trodde att Storbritannien är i krig, skulle de titta på dig som om du var galen, men vi är i krig. Vi är engagerade i gråzonen i ett krig med Ryssland, och jag försöker påminna folk om det”.

Förra månaden anklagades Storbrittannien av Kremls pressekreterare Dmitry Peskov för att vara direkt inblandat i konflikten mellan Moskva och Ukraina. Han reagerade på en artikel i The Times som hävdade att chefen för den brittiska försvarsmakten, amiral Tony Radakin, “hjälpt ukrainarna med strategin att förstöra ryska fartyg och öppna upp Svarta havet”.

Enligt Peskov är det ingen hemlighet för Moskva att britterna “ger olika former av stöd” till Kiev, såsom “personal på marken och underrättelser”, skriver RT.

I februari sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att Storbritannien har varit “ännu mer aggressivt, mer utstuderat i sin provokativa självsäkerhet” gentemot Moskva än någon annan västnation under konflikten.

Utplaceringen av NATO-trupper i Ukraina mitt i konflikten med Ryssland “är inte otänkbar”, sa tidigare den polske utrikesministern Radoslaw Sikorski. Han kommenterade ett uttalande av Frankrikes president Emmanuel Macron, som i slutet av februari sa att han “inte kan utesluta” möjligheten att NATO-soldater skickas in i Ukraina. Euronews skriver att Macron håller fast vid denna föreställning trots kritik från EU-länder.

Ett chockerande uttalande från Sikorski kom fredagen den 8 mars genom att avslöja att “militär NATO-personal redan finns i Ukraina”. Han sa detta under en konferens till minne av Polens 25-årsjubileum som medlem i NATO-alliansen, men avstod från att avslöja exakt vilka länder som är involverade:

“NATO-soldater finns redan på plats i Ukraina. Och jag skulle vilja tacka ambassadörerna från de länder som har tagit den risken. Dessa länder vet vilka de är, men jag kan inte avslöja dem. I motsats till andra politiker kommer jag inte att lista dessa länder”.

Uttalandet kommer mitt i turbulensen efter Macrons senaste kommentarer om den potentiella utplaceringen av västliga NATO-trupper i Ukraina.

“Jag uppskattar president Emmanuel Macrons initiativ eftersom det handlar om att få [Rysslands president Vladimir] Putin att frukta oss, inte att vi ska vara rädda för Putin”, sa Sikorski.

Som svar på Sikorskis uttalande antydde Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesministeriet, att ytterligare förnekande av NATO:s inblandning skulle vara meningslöst, skriver ukrainska Kyiv Post.

Den amerikanska ekonomen och omvärldsanalytikern Martin Armstrong kommenterar:

“Det finns absolut inte en ledare som är intresserad av att söka fred. Varenda en driver på för ett tredje världskrig så fort som möjligt. De har alla sina [privata] bunkrar, så personligen bryr de sig inte om de människor som de är tänkta att representera. Befolkningen har redan beslutats att tunnas ut som en hjord av får. Titta på vilket krig som helst – det dör alltid fler civila än soldater.”

“Det finns inget krig där människor aldrig har fått höra sanningen. Många i de så kallade maktpositionerna blev själva manipulerade. De debatterar fortfarande de verkliga orsakerna bakom första världskriget.”

“Målet här har alltid varit regimskifte. Dessa människor övertygar sig själva om att det ryska folket kommer att jubla om de invaderar Ryssland och störtar Putin. Det är ett gäng neocons som klappar varandra på axeln för hur briljanta de är.

Sanktionerna mot Ryssland var tänkta att få det dumma ryska folket att resa sig och störta Putin för att ta bort sanktionerna. Jag har aldrig hört en sådan dumhet i hela mitt liv. Det är därför inte en enda anledning till att krig någonsin involverar sanningen. De manipulerar makthavarna, som handdockor, att gå deras ärenden, som vi ser det ske just nu.”

Relaterat: Stoltenberg bekräftar: NATO-missiler användes i attacken mot Rysslands Svartahavsflotta

För Ryssland finns ett tydligt Rubicon

Ryssland kommer att behandla alla amerikanska trupper som skickas till Ukraina som inkräktare och Washington vet det, sa president Vladimir Putin i en intervju med journalisten Dmitry Kiselyov, chef för Rossiya Segodnya, på onsdagen, skriver RT i artikeln: “Putin issues warning on US troops in Ukraine”.

Putin konstaterar närvaron av utländska militära styrkor i Ukraina och leveranser av västerländska vapen, men att det inte kommer att förändra situationen på slagfältet än mindre hindra Moskva från att uppnå sina mål.

Putin:

“USA meddelade att de inte kommer att skicka trupper. Vi vet vad amerikanska trupper på ryskt territorium är – de är interventionister. Vi kommer att behandla det på detta sätt, även om de dyker upp på Ukrainas territorium. De förstår det”, enlig RT.

Han fortsatte med att säga att västvärldens militär länge har haft sina stövlar i Ukraina och att de har ökat i antal sedan den väststödda kuppen i Kiev 2014, som satte Ukraina på en kollisionskurs med Ryssland.

I praktiken pågår sedan en tid Västs krig mot Ryssland. Det betyder att om den ryska ledningen anser att Rysslands existens hotas kommer ledningen att tillgripa kärnvapen, enligt den ryska kärnvapendoktrinen.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq