Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Putin: Det finns inga fientliga nationer för Ryssland men det finns fientliga eliter

publicerad 28 mars 2024
Putin, december 2023. Pressfoto: Kremlin.ru
Putin, december 2023.

Ryssland har ingen avsikt att kancellera något lands kultur och Moskva söker inte en konfrontation med USA:s vasaller i Östeuropa, sa Rysslands president Vladimir Putin på onsdagen.

“Moskva förstår skillnaden mellan folk och elit och respekterar varje nations kultur, och anser också att dess egen är en del av världsarvet”, sa Putin.

NATO expanderar samtidigt mot Rysslands gränser, inte tvärtom, påpekar Putin och han fortsätter med att Ryssland enbart skyddar sitt eget folk på Rysslands historiska territorier.

Presidenten kommenterade vissa västländers försök att kancellera (cancel) rysk kultur, men Moskva har inga planer på att svara med samma mynt. Putin kommenterade under ett besök på Torzhok flygbas i Tver-regionen.

“Vi har inte några ovänliga nationer, vi har ovänliga eliter i dessa nationer”, sade presidenten och tillade att den ryska regeringen “aldrig har försökt att kancellera” några utländska artister eller kulturella föreställningar. “Tvärtom anser vi att den ryska kulturen är en del av den globala kulturen och vi är stolta det”.

De ryska myndigheterna försöker ta hänsyn till det globala kulturella sammanhanget och “utesluter ingenting”, fortsatte han. De som försöker avskaffa kulturen i en nation som bebos av cirka 190 miljoner människor är “inte kloka”, sa Putin.

Talet om att Ryssland skulle attackera NATO är “nonsens”

Flera västerländska tjänstemän har försökt få medhåll för ytterligare stöd till Ukraina genom att hävda att Moskva inte kommer att sluta om Kiev besegras på slagfältet.

“Detta är bara nonsens”, sa den ryske presidenten och noterade skillnaden mellan de ryska försvarsutgifterna och budgetarna för NATO:s militärer. “Påståendena om att vi kommer att attackera Europa efter Ukraina – det är fullständigt nonsens och skrämsel av deras egen befolkning bara för att slå pengarna ur dem”.

USA:s “satelliter” i Östeuropa har ingen anledning att vara rädda, tillade Putin. Det påstådda hotet om en potentiell rysk attack mot Polen, Tjeckien eller de baltiska staterna är bara propaganda från regeringar som försöker skrämma sina medborgare “för att få ut ytterligare kostnader från människor, för att få dem att bära denna börda på sina axlar”.

“De kom ända fram till våra gränser… Har vi gått över havet till USA:s gränser? Nej, de närmar sig oss, och de har kommit mycket nära”, sa Putin.

 

Textkällor: “No ‘unfriendly nations’ for Russia, only ‘unfriendly elites” och “Talk of Russia attacking NATO is nonsense”, RT. Översättning och sammanfattning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq