Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

NewsVoice-grundaren: Rysshatet splittrar Sverige

Debatt om rysshatet

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 19 mars 2024
- Torbjörn Sassersson

Rysshatet har byggts upp sedan flera år och det verkar vara ett led i en planerad krigsförberedelse. De som driver på stämningen är myndigheter, politiker, massmedier, NATO-chefen och svenska ÖB, men även vanliga svenskar deltar i hetsarbetet.

Effekten är naturligtvis förödande för relationerna mellan Sverige och vår största granne Ryssland. Hederliga ryssar i Sverige känner sig också hotade och vissa svenskar ger sig på sina egna landsmän om de har fel åsikter eller för att de arbetar för fred.

Att försöka normalisera relationen mellan länderna anses idag vara något illojalt. Vi har slutat prata med varandra alls eller på ett normalt sätt. De flesta har ogenomtänkt hakat på rysshatet lika snabbt som de sprang för att ta covidsprutorna utan att först kontrollea innehåll och bieffekter.

Myndigheter som Säpo, MSB och FOI varnar för att påstådd rysk desinformationspåverkan syftar till att splittra Sverige, men ingen av försvarsmyndigheterna verkar se att de själva och våra egna politiker och  massmedier arbetar hårt för att så split mellan svenskar och ryssar och för att sätta svenskarna mot varandra.

Ett bra exempel på hur oberoende journalister utsätts för rysshatet är fallet med en vanlig person i Stockholm som fick för sig att privat söka upp undertecknad både på Facebook och Linkedin.

Jag valde att ställa några frågor till honom:

Du skriver till mig på Facebook:

“Jävla vidriga ryzz-nazze och Putinistiska diktatoras. Fyfan för förrädare till nationen!”.

Samtidigt har du sökt upp mig på Linkedin där du skriver:

“Din jävla vidriga Putinist! Quissling! Ryzz-Z-swastika viftande, diktatorvurmande Ryzz-nazze!!! Fifan för vidriga as och demokratifiender som dig! Hoppas du bara är ett ryzz-nazzetroll och inte en riktig svensk!”

 

Skärmdumpar från Facebook och Linkedin
Skärmdumpar från Facebook och Linkedin

Jag vet inte vem du är och varför du reagerar exakt som du gör. Du förklarar inte varför du uttrycker detta hat. Vad syftar du på? Vad har jag gjort för fel? Blir du förvånad om jag tycker att detta är ett stalker-beteende och ett exempel på näthat som har som syfte att försöka skrämma och tysta en oberoende journalist?

Personen visar på ånger efter att jag konfronterat honom med dessa frågor.

Rysshatet skadar mest Sverige

Helt uppenbart har personen reagerat på vår oberoende rapportering om Ryssland och för att vi har återgivit de ryska perspektiven på Ukrainakriget och det pågående informationskriget mot Ryssland, som syftar till påverka en hemmaopinion till att hata Ryssland.

Vi kan känna igen denna hatretorik mot statsledare vars nationer Väst och Washington vill slå ut för att skapa “demokratier”. Nu är det Putin som är objektet. I tidigare fall av eskalerad hatretorik, innan en västallians angripit militärt, har objekten varit Assad i Syrien, Gaddafi i Libyen och Hussein i Irak bland många andra statsledare i Asien, Afrika, Mellanöstern och Sydamerika.

Detta har pågått sedan 1950-talet. Borde vi alla inte ha insikt om mönstret nu?

Vår rapportering sker i en folklig/demokratisk anda och aldrig tidigare har fredsjournalistiken haft ett större existensberättigande än nu. Det gäller att inte backa undan från dialog och fredsarbete och falla in i mainstream-ledens ekokammare och mobbar.

Rysshatet skadar Sverige betydligt mer än Ryssland eftersom rysshatet från svenska politiker, myndigheter och massmedia är riktat mot svenskar. De flesta ryssarna i Ryssland varken talar eller kan läsa svenska, ändå verkar många svenskar tro att rysshatet i Sverige på något sätt försvagar Ryssland.

Det enda som händer är att det fördummar vår intellektuella förmåga och gör oss till enkla offer för en krigsindustri som behöver soldater och personer i civilförsvaret.

Om vi inte vill ha krig med Ryssland måste vi prata med ryssar, och svenska politiker måste tala med Rysslands ledning om fred och stabilitet.

 

Relaterat

  • Enligt Statistikmyndigheten bodde i Sverige år 2021 endast drygt 102.000 personer som var födda i Ryssland eller i andra postsovjetiska länder.
  • Läs mer om rysshatet i NewsVoice
  • Frihetsportalen: Rysshatet

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: rysshatet