Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Ryssland svarar på påståendet att IS låg bakom terrordådet i Moskva

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 mars 2024
- NewsVoice redaktion
Russian Ambassador to the US Anatoly Antonov
Anatoly Antonov , Rysslands ambassadör i USA

Rysslands ambassadör i USA, Anatoly Antonov, säger att västvärldens försök att sprida bilden av att massakern i konserthuset Crocus City Hall iscensattes av Islamiska staten (IS), innan resultatet av utredningen är klar, ser mycket misstänkt ut.

Den 22:a mars 2024 attackerade fyra beväpnade män den populära konsertlokalen Crocus City Hall utanför Moskva inför ett framträdande av det ryska rockbandet Picnic. Männen sköt urskillningslöst civila och satte eld på lokalen. Det var det värsta terrordådet på rysk mark sedan början av 2000-talet.

Ryska säkerhetstjänsten grep fyra misstänkta gärningsmän som hade flytt från platsen, identifierade som etniska tadzjiker, i Bryanskregionen inte långt från den ukrainska gränsen.

Rysslands president Vladimir Putin beskrev de misstänkta som “radikala islamister” och sade att de fångades på flykt “mot Ukraina där det enligt preliminära uppgifter fanns en förutsättning [“a window”] att korsa gränsen”.

USA, tillsammans med många av sina allierade, har insisterat på att IS bär skulden för skjutningen och att Kiev inte har något med den att göra, samtidigt som man ger massivt militärt stöd till Ukraina i dess konflikt med Ryssland.

Antonov kommenterade västländernas inställning till skottlossningen i Crocus City Hall och påpekade att:

“En sak är alarmerande: de försöker i förväg fastställa att IS var ansvarig för tragedin i vårt land”.

“En enkel fråga som varje person, varje rysk medborgare kan ställa är: varför försökte dessa människor, dessa banditer, fly från Moskva mot den ukrainska gränsen?”.

Enligt Antonov tyder denna detalj på att:

“Zelenskijs regim har blivit terroristisk om den välkomnar dessa terrorister”.

Han tillade att han och andra ryska diplomater är övertygade om att Moskvas rättsvårdande myndigheter kommer att genomföra en utredning och avslöja “vem som låg bakom de mördare som tillfogade oss ett mycket allvarligt sår”.

139 människor dödades och mer än 180 skadades den 22 mars.

 

Källtext: “Russia responds to claims Islamic State behind Moscow terror attack”, RT.com. Översättning och nedkortning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq