Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Utlämningsbeslutet för Julian Assange till USA skjuts upp 3 veckor

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 mars 2024
- NewsVoice redaktion
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com

WikiLeaks-grundaren har suttit fängslad i London sedan 2019. Högsta domstolen i London beslutade i dag att Julian Assange, WikiLeaks grundare, inte omedelbart kan utlämnas till USA. Domarna kräver fler garantier för Assanges behandling.

High Court i London beslutade på tisdagen att Julian Assange inte omedelbart kan utlämnas till USA, eftersom de amerikanska myndigheterna först måste ge garantier om hans behandling, inklusive hans rättigheter enligt det amerikanska första tillägget (first amendment) som reglerar pressfriheten i USA och ett garanterat skydd mot att Assange avrättas.

“Beslutet på tisdagen hade varit mycket väntat som det ögonblick då domstolen skulle besluta om Assange hade uttömt sina möjligheter att överklaga i brittiska domstolar. Istället beslutade två domare i ett nyanserat beslut att klarheten om hans öde återigen ska skjutas upp”, skriver New York Times.

I sitt beslut sa de två domarna att domstolen “kommer att bevilja prövningstillstånd” på snäva grunder, “om inte en tillfredsställande försäkran lämnas av regeringen i Amerikas förenta stater”.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq