”Er vampyrbal är över” – Putin till västvärldens eliter

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 mars 2024
- NewsVoice redaktion
Vladimir Putin 21 feb 2023. Foto: Sputnik, Maksim Blinov
Vladimir Putin 21 feb 2023.

Den västerländska elitens era av att kunna exploatera andra nationer och andra folk över hela världen går mot sitt slut, sade Rysslands president Vladimir Putin i en exklusiv intervju som publicerades av Rossiya 1 och RIA Novosti på onsdagen.

Presidenten konstaterade att den så kallade ”gyllene miljarden” under de senaste århundradena har vant sig vid att kunna ”fylla sina magar med människokött och sina fickor med pengar” när de har ”parasiterat” på andra folk i Afrika, Asien och Latinamerika.

”Men de måste förstå att vampyrbalen är slut”, sade Putin.

Han tillade att medborgarna i de ovannämnda regionerna, som kontinuerligt har exploaterats av väst under de senaste 500 åren, har börjat associera Rysslands kamp för suveränitet med ”sina egna strävanden efter suveränitet och oberoende utveckling”.

Samtidigt noterade Putin att västliga eliter har en mycket stark önskan att ”frysa den nuvarande situationen” och bevara det ”orättvisa tillståndet i internationella frågor”.

I sitt tal till Rysslands federala församling förra månaden sade Putin att västvärlden, med sina ”koloniala vanor” att ”antända nationella konflikter över hela världen”, har för avsikt att göra allt den kan för att stoppa Rysslands utveckling och göra det, som man gjorde med Ukraina, till en döende misslyckad stat.

”I stället för Ryssland vill de ha ett beroende, vissnande, döende område där de kan göra vad de vill”, sade han.

Presidenten följde upp dessa kommentarer i onsdagens intervju och sade att många västerländska eliter, som har varit ”förblindade av sin russofobi”, var ”glada” när de lyckades driva Ryssland till den punkt där landet var tvunget att inleda sin militära offensiv i Ukraina för att få slut på det krig som väst utlöste 2014.

”De var till och med glada, tror jag, eftersom de trodde att de nu skulle göra slut på oss med hjälp av en spärreld av sanktioner, efter att praktiskt taget ha förklarat ett sanktionskrig mot oss, och med hjälp av västerländska vapen i händerna på ukrainska nationalister”, sa Putin och antydde att detta tankesätt låg bakom västerländska uppmaningar att ”tillfoga Ryssland ett strategiskt nederlag på slagfältet”.

Nu verkar väst ha insett att det inte bara är osannolikt utan omöjligt att besegra Ryssland på detta sätt på grund av folkets enighet, de grundläggande grunderna och stabiliteten i dess ekonomi och den växande potentialen i dess militär, sa Putin.

”De som är smartare” har nu kommit till slutsatsen att det är nödvändigt att ändra sin strategi i förhållande till Ryssland.

 

Källa och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Putin