Kina avvisar USA:s hot och fördjupar samarbetet med Ryssland

Geopolitik: Kina och Ryssland motar tillbaka USA:s dominansförsök

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 april 2024
- NewsVoice redaktion
Utrikesminister Sergey Lavrov (ru), president Xi-Jinping (cn)och utrikesminister Mao Ning (cn)
Utrikesminister Sergey Lavrov (ru), president Xi-Jinping (cn) och kinesiska utrikesministeriets talesperson Mao Ning (cn).

Mao Ning som är talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet  säger att relationerna mellan Peking och Moskva är deras ensak som en respons på förtäckta hot från USA:s vice utrikesminister Kurt Campbell. Samtidigt stärker Kina och Ryssland sina samarbeten.

USA:s vice utrikesminister Kurt Campbell sa på tisdagen att ytterligare ryska framstötar i Ukraina kommer att “påverka” relationen mellan USA och Kina.

Mao Ning svarar vid en pressträff på onsdagen att:

“Kina och Ryssland har rätt att bedriva ett normalt samarbete. Ett sådant samarbete bör inte utsättas för yttre inblandning eller begränsningar” och “Kina kommer inte att acceptera anklagelser och påtryckningar.”

I ett tal för National Committee on US-China Relations sa Campbell – som nyligen tog över efter en “förtidspensionerad” Victoria Nuland – att de senaste ryska framgångarna kan “förändra maktbalansen i Europa på sätt som är, uppriktigt sagt, oacceptabla” för Washington, och att utrikesdepartementet har sagt detsamma till Peking, skriver Russia Today i artikeln “China tells US it won’t be bullied on Russia”.

Mao Ning svarar:

“När det gäller Ukraina har Kina alltid intagit en objektiv och rättvis ståndpunkt och spelat en konstruktiv roll för att aktivt främja fredssamtal”.

“Om vissa länder verkligen bryr sig om fred och vill ha ett tidigt slut på krisen, bör de fundera över grundorsaken till krisen och göra något som faktiskt kan bidra till att skapa fred, snarare än att lägga skulden på Kina.”

USA:s vice utrikesminister Kurt Campbell. Bild: AI@NewsVoice
USA:s vice utrikesminister Kurt Campbell. Bild: AI@NewsVoice baserat på flera foton av bla Kim Hong-Ji

Ning sa även att Kina kommer att “vidta resoluta åtgärder för att skydda Kinas legitima rättigheter och intressen”.

Peking har upprepade gånger motstått amerikanska försök att dra över Kina till Kievs sida och att ansluta sig till det Washington-ledda embargot mot Moskva.

Kurt Campbells kommentarer ligger helt i linje med USA:s finansminister Janet Yellens uttalanden under hennes besök i Kina tidigare i veckan.

Kina och Ryssland stärker sina samarbeten

Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov träffade på tisdagen Kinas president Xi Jinping och diplomat Wang Yi  från Kinas centrala kommissionen för utrikesfrågor, skriver den kinesiska tidningen Peoples Daily.

Xi Jinping noterade att 2024 markerar 75-årsdagen av upprättandet av diplomatiska förbindelser mellan de två länderna och sa att Kina och Ryssland har slagit in på en ny väg av harmonisk samexistens och win-win-samarbeten.

Xi Jinping:

“President Putin och jag har kommit överens om att fortsätta att upprätthålla ett nära utbyte för att säkerställa en smidig och stadig utveckling av förbindelserna mellan Kina och Ryssland.

De två sidorna bör ta tillfället i akt att fira 75-årsdagen av upprättandet av diplomatiska förbindelser och de kinesisk-ryska kulturåren för att fullt ut genomföra det viktiga samförstånd som uppnåtts av president Putin och mig”.

Xi betonade att Kina stöder det ryska folket i att följa en utvecklingsväg som passar deras nationella förhållanden, och att Kina stöder Ryssland i att bekämpa terrorism och upprätthålla social säkerhet och stabilitet.

Xi tillade att de två länderna kommer att visa större ansvar, förena länderna i Det Globala Syd (The Global South) i en anda av jämlikhet, öppenhet, transparens och inkludering, främja reformen av det globala styrsystemet och kraftfullt leda byggandet av en gemensam och delad framtid för hela mänskligheten.

Sergey Lavrov matchade Xi med att intyga att Rysslands utrikespolitik prioriterar en omfattande konsolidering och uppgradering av förbindelserna med Kina, och att det smidiga omvalet av president Putin garanterar kontinuiteten i förbindelserna mellan Ryssland och Kina, skriver Peoples Daily.

Lavrov tillade att Ryssland är villigt att på allvar stärka den bilaterala och multilaterala samordningen och arbeta med andra länder i Global South för att skapa en mer rättvis internationell världsordning.

Kina och andra medlemmar i BRICS har hjälpt Ryssland att mildra västs “olagliga politik med ensidiga sanktioner”, sa även Lavrov.

Moskvas handel med resten av världen har ökat kraftigt under de senaste två åren, vilket mer än väl kompenserar för det embargo som USA och dess allierade införde på grund av konflikten i Ukraina, skriver RT.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Washington/’city’ är gränslöst lusfräcka. Först ekonomiskt- och annat bojkottar de 25% av jordens länder (inkl Kina), sedan skyller de på Kina för ‘ev framtida försämrade relationer’..mll Kina och de två parasitenklaverna. Och nu precis på Global Politics läste jag att Biden vill ha respit i..de försämrade..relationerna med Kina.

    Nej, ingen paus eller förbättring i några sk relationer, förrän västs hela ‘ledarskap’ är borttagna, ställda inför rätta och bakom lås och bom.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *