Florida förbjuder labbkött: Kritiseras för att lyda köttlobbyn

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Ron DeSantis med sin fru Casey Black. Foto: Fox News
Ron DeSantis med sin fru Casey Black.

Florida har nyligen antagit ett förbud mot produktion och försäljning av labbodlat kött, vilket har fått kritiker att hävda att delstaten ger vika för den inflytelserika köttlobbyn. Enligt The New York Times kan nu den som bryter mot förbudet möta upp till 60 dagars fängelsestraff.

Labbodlat kött, också känt som odlat kött eller konstgjort kött, framställs av celler från djur utan att behöva slakta dem. Trots dess potentiella miljömässiga fördelar möter denna innovation hårt motstånd.

Republikanske guvernören Ron DeSantis beskriver förbudet som ett steg för att skydda Floridas köttindustri mot globala påtryckningar för att främja labbkött.

Trots att labbkött ännu inte finns i affärer i USA och marknaden förblir stabil, oroar sig vissa för konsekvenserna av detta förbud. Scientific American påpekar att ingen amerikansk verksamhet har närmat sig kommersialisering av labbkött ännu.

Florida blir den första delstaten i USA att införa ett förbud mot labbkött, men flera andra republikanledda stater, såsom Alabama, Arizona och Tennessee, planerar liknande åtgärder. Kritiker, inklusive demokratiska senatorer som Lori Berman, ifrågasätter förbudet och hävdar att det är ett slag mot amerikansk innovation och teknologi.

Bakom detta förbud finns politiska överväganden, enligt statsvetaren Sparsha Saha från Harvard University. Hon menar att diskussionen om labbkött syftar till att mobilisera konservativa väljare, där kött ofta ses som en symbol för maskulinitet.

Även om förbudet mot labbkött i USA kan ses som en seger för traditionell köttproduktion, pekar studier på de miljömässiga fördelarna med labbkött, såsom minskade koldioxidutsläpp och mindre användning av betesmarker, enligt klimatlobbyister.

Medan USA stramar åt reglerna kring labbkött, ser Kina det som en del av sin strategi för att tackla livsmedelsbrist. Detta kan enligt experter gynna Kinas position i den globala marknaden för labbkött.

Sammanfattningsvis är förbudet mot labbkött i Florida och andra stater inte bara en miljöfråga utan också en politisk fråga som påverkar marknad, innovation och väljarbete.

 

Källor

 • The Guardian
 • NBC News
 • The New York Times
 • Scientific American


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: labbkött
 • Odlat kott är nonsens och har inget med klimat eller naring att gora! Det ar ytterligare en vag till att manipulera och skapa kontroll. Egentligen aven diskussionen kottatare eller ej ur etisk aspekt – allt ar liv. Det spelar ingen roll om du kranger en hamburgare eller en tallrik sallad – en del av livet har fatt bli en del av ett annat liv. Allt ar liv i olika intensitet, precis som alla har en relation till allt annat i olika “intensitet”. Fageln i tradet utanfor ditt fonster star dig lika nara som ditt barn, fast just i olika intensitet.

  Men fortar din mat i respekt och tacksamhet och utan att frossa – det ar att visa respekt. Jankare har foga forstaelse for det – de trycker in en megabiff och sveper ned den med en liter ol. Noll finess och eftertanke. Har aldrig sett så manga feta manniskor som i USA, nu och för 20 ar sedan – same shit. Ar aven en kulturell och etnisk fraga. Betydligt fler feta i sydstaterna, mig veterligen vanligare bland svarta/latinos med undantag av mellanvastern dar det forvisso trakterna bebos av i huvudsak vita, som rullar fram. Helt obildade rorande foda och motion.

 • Självklart finns det en diktatorisk agenda bakom att kött i naturlig form inte ska finnas, likasom med kontanter. Varför kan dessa inte samexistera. Låt dom som vill äta riktigt kött äta det, dom som vill äta labbkött äta det.
  Låt dom som vill bara använda kort använda det och dom som vill använda kontanter och kort använda det. Märk gmo produkter för dom som vill äta det, låt dom som inte vill äta gmo ha möjlighet att undvika det. Listan kan göras längre. Vad är problemet…

 • Hade de inte stoppat det, hade Floridas myndigheter och politiker beskyllts för att gå växtlobbys ärenden. Sedan tror jag det finns mycket symbolpolitik i detta. Skulle något sorts alternativkött bli stor succé, vilket jag inte tror, lär människor åka till grannstaterna för att köpa det.

 • Dom här vegetarianerna och veganer som bara äter växter, äter dom köttätande växter också?

  • Kul fråga!

   Om man äter upp något som tar liv, så har man ju på ett sätt räddat liv. Men å andra sidan så känns ju en köttätande blomma lite som ett djur.

   Du får skriva till djurens rätt och fråga.

   Undrar vad de smakar, blev lite hungrig.

 • de Santis kan uppfattas som en hygglig anomali bland Väst-politiker, inte minst i och med sin relativt benigna hållning under COVID-eran. Han är dock i grunden styrd av samma parasitklass, oligarki, självutnämnda maktelit, som dirigerar de andra dumskallarna till politiker.

  Vad spelar det för roll att de Santis tillfälligt stoppar labbodlat kött, när han samtidigt har på dagordningen att tvinga på sina undersåtar digitalpass som skall möjliggöra övervakning och total kontroll av alla medborgare á la 1984 och Du sköna nya värld.

  Israels regim spelar en avgörande roll i detta spel. RFK, Jr, som förvånade och gjorde många gravt besvikna genom att till 100 procent ta parti för nämnda maffiagrundade sioniststat i deras konflikt med palestinierna, är sannolikt styrd av samma krafter.

  Också till exempel Musk, Gates och Trump ingår så klart i ovan nämnda psykopaters stall.

 • Tittar man på hur livsmedelsindustrin medvetet degraderat och förstört många av våra naturliga födoämnen, så vet man vad de kommer göra med deras syntetiska frankenfood där de kan styra varje steg i framställningen. Kommer själv aldrig äta denna industris labbodlade tumörer, oavsett förbud eller ej, då jag inte har något som helst förtroende för deras påstådda “förädlingsprocesser”.

 • Labbkött är processad onaturlig mat och om vi vill hålla oss hälsosamma är det inte en lösning. Varierad medelhavskost och lite organiskt kött då och då , riktig fisk, inte odlad, färska fina grönsaker, bönor, linser, nötter, varierad frukt, helst biodynamiskt odlad och frön är det som gäller.Svårare är det inte.PS Bill Gates har stora intressen i labbkött och satsar stort på det. Ytterligare en anledning varför vi borde hålla oss långt borta från labbkött.

  • Få företeelser drar igång så mycket diskussioner som just kosten, ett kärt samtalsämne. Ett inlägg i debatten som stack ut var att enbart titta efter hur våra förfäder åt och ta efter. Tanken är att så som jorden vi brukat, så anpassar sig jorden efter oss och så anpassar vi oss efter vad jorden och de djur vi brukade av oss tillbaka. Både Finland och Sverige är 10 000 åriga gamla kokulturer som medfört anpassning till mjölksockret i mjölken vi utan vidare spisning kan spjälka litervis av. Allt prat om att komjölk inte är bra för vuxna människor stämmer världen över, utan hos oss.

   Så vad åt vi då? Säd så som råg, havre, korn. Fläsk, vilt, får, nöt, mjölk och konserverad mjölk: ost, yogurt. Vidare sill, strömming och rovor, böner och frön samt nötter. Svamp och animaliskt fett naturligtvis. Det klassiska svenska julbordet består mest av konserverad mat till exempel. Vidare ärtor. Vi har en 10 000 årig anpassning till denna diet som gynnade oss väl och som vi anpassat os efter. Skit i vad andra äter i andra länder.

  • Rejält med kött och köttbuljong ifrån regenerativa jordbruk och det vilda till frukost, lunch och middag är generellt mycket bra för hälsan. Dito ägg. Lever några gånger i veckan och andra inälvor. Viltfångad fisk ifrån de minst förorenade vattnen. Mjölkprodukter gjorda på obehandlad mjölk.

   Detta utgör en bra näringsgrund. Somliga känner dock att de mår bättre av en kost med mindre kött. Detsamma gäller mjölk, men den obehandlade är avsevärt lättare att smälta och tillgodogöra sig än den som säljs i affären.

   Det viktigaste är att kosten är näringsrik, naturligt framtagen och individanpassad. Regenerativa jordbruk verkar vara bäst.

   Medelhavskosten är inte bättre än många andra koster, bara mer haussad.

   Jag håller med Erik Forsman, “Skit i vad andra äter i andra länder”, men vi måste sträva efter att alla skall kunna få äta högkvalitativ mat som de mår bra av.

   Högkvalitativt kött tillsammans med de övriga ätliga delarna på djuret är sannolikt den enskilt nyttigaste maten. Att den skulle vara farliga för hälsan och naturen är en stor bluff.

  • Rejält med kött och köttbuljong ifrån regenerativa jordbruk och det vilda till frukost, lunch och middag är generellt mycket bra för hälsan. Dito ägg. Lever några gånger i veckan och andra inälvor. Viltfångad fisk ifrån de minst förorenade vattnen. Mjölkprodukter gjorda på obehandlad mjölk.

   Detta utgör en bra näringsgrund. Somliga känner dock att de mår bättre av en kost med mindre kött. Detsamma gäller mjölk, men den obehandlade är avsevärt lättare att smälta och tillgodogöra sig än den som säljs i affären.

   Det viktigaste är att kosten är näringsrik, naturligt framtagen och individanpassad. Regenerativa jordbruk verkar vara bäst.

   Medelhavskosten är inte bättre än många andra koster, bara mer haussad.

   Jag håller med Erik Forsman, “Skit i vad andra äter i andra länder”, men vi måste sträva efter att alla skall kunna få äta högkvalitativ mat som de mår bra av.

   Högkvalitativt kött tillsammans med de övriga ätliga delarna på djuret är sannolikt den enskilt nyttigaste maten. Att den skulle vara farliga för hälsan och naturen är en stor bluff.

 • I kött, ben, brosk, blod och inre organ från djur finns den optimala näringen för oss människor, som ju också är av kött och blod. Här finns de riktiga formerna av och förhållandena mellan olika näringsämnen som mineraler, vitaminer, fetter och aminosyror.

  För att må riktigt bra i en väl fungerande människokropp är det viktigt att äta allt från “nos till svans”, alltså inte enbart oxfilé utan lever, hjärta, njure och fett: Buljong som kokas av leder, brosk, senor och ben i dagar för att få ut kollagen och glycin är mycket nyttigt. Helt rent havs- eller bergssalt utan tillsatser är också viktigt för kroppens produktion av saltsyra.

  Den näringen finns inte i en vegansk kosthållning och allra minst i grönsaker. BBBE-dieten som står för Beef, Bacon, Butter & Egg är den enklaste att anamma. Till detta kan man lägga avokado, olivolja och kokosolja, men inga andra växtbaserade livsmedel.

  I processade “livsmedel” som t ex labbodlat kött, eller majsflingor, finns inte våra viktigaste näringsämnen i mångfald, rätt balans och form. Ej heller i grönsaker, rotsaker och frukt. Vi behöver mycket animaliskt fett för att hjärna och nerver ska fungera väl och för att friska celler ska återskapas.

  Det är nog här konflikterna snarast ligger. Inte i miljö, omsorg om djur eller annat. Friska självständiga människor med väl fungerande hjärnor är inte önskvärda.

  • Sant som du nämner Karin.
   Detta ensidiga substitut kan jämställas med Rabit starvation eller Kaninsvältsom ger en akut typ av undernäring som utvecklas från en diet som saknar det livgivande fettet.
   Här anser marknaden att animaliska fetter skall ersättas med infammationsdrivande fröoljor.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *