Öppet brev – Göteborgs Universitet ockuperas i dag av studenter som vill stoppa folkmordet i Gaza

Studenter på Göteborgs Universitet inleder en ockupation av rektorsbyggnaden för att stoppa folkmordet på palestinier

NewsVoice is an online news and debate channel that started in 2011. The purpose is to publish independent news, debate articles and comments as well as analyzes.
publicerad 14 maj 2024
- News@NewsVoice
Andi Olluri. Foto: SVT
Andi Olluri, 14 maj i Göteborg

Göteborgs Universitet (GU) intog en tydlig ståndpunkt nästan omedelbart efter att fiendestaten Ryssland attackerade Ukraina. Universitetet fördömde Rysslands brott principiellt, avbröt samarbeten med ryska universitet, och erbjöd ukrainska studenter utbildningsstöd. I kontrast, har inga sådana åtgärder vidtagits när den allierade staten Israel genomfört sin barbariska attack mot Gaza och (Palestina).

Text: Andi Olluri

Istället har GU än idag – åtminstone enligt egen utsago – två utbytesprogram med israeliska universitet, och universitetets forskare skriver regelbundet publikationer med israeliska forskare.

Konsekvenserna av den råa, animalistiska och historiskt oförändrade västerländska imperialismen är svåra att missa för palestinierna, och bör inte struntas i av de som finansierar eller stödjer våldet.

Därför påminner vi GU om följande:

De 34.000+ palestinier – varav en överväldigande andel är barn, kvinnor och civila – som mördats av Israel med västerländska vapen är inte endast en olycklig bieffekt av Israels krigföring, utan är snarare en medveten och öppet uttalad strategi, upprepad gång på gång av Israels högsta ledning.

“Israel har inget annat val än att förvandla Gaza till en plats som är temporärt eller permanent omöjlig att leva i. Att skapa en enorm humanitär kris i Gaza är ett nödvändigt medel för att åstadkomma detta … Gaza kommer förvandlas till en plats ingen mänsklig varelse kan existera i”, som Gila Gamliel, Israels underrättelseminister, förklarade.

Vidare, förklarade militära chefer från Mossad för en israelisk tidning:

“Ingenting händer av en slump. När en 3-årig flicka dödas i sitt hem i Gaza, beror det på att armén inte bryr sig om hon dör … Vi är inte Hamas. Dessa är inte kontrollösa raketer. Allt är avsiktligt. Vi vet exakt hur mycket collateral damage som sker i varje hem … skada mot civila är det riktiga syftet med dessa attacker”.

Den israeliska armén administrerar “en fabrik av storskaliga lönnmord” som fokuserar på “kvanitet, inte kvalitet”.

Likaså är målsättningen bakom är tydlig.

Målet med aggressionen beskrevs väl i ett dokument av Israels underrättelseministerium, publicerat av Haaretz. Nämligen, att ockupera Gaza och med hjälp av USA “förflytta Gazas befolkning till Egyptens Sinaihalvön” och att de framöver skall bo där i “permanenta samhällen”.

Gaza i oktober 2023 efter Israelisk terrorbombning.
Gaza i oktober 2023 efter Israelisk terrorbombning.

Gila Gamliel, Israels Underrättelseminister, förklarade därför 19:e november att palestinierna måste genomgå “förflyttning” till “nya värdländer”, såsom Egypten och Jordanien.  Detta ingår i den övergripande planen, som upprepades också av ingen mindre än premiärminister Benjamin Netanyahu, som informerade Knesset:

“Jag är den enda som kan omöjliggöra en palestinsk stat i Gaza [och Västbanken] efter kriget … Detta är en del av vår strategi” (26 november 2023) och är “stolt över att jag över att jag förhindrat en palestinsk stat från att bildas” (17 december).

“Inte nog med att Palestinska Myndigheten inte kommer upprättas i Gaza efter kriget”, tydliggjorde han, “det kommer inte finnas någon palestinsk myndighet i Gaza över huvud taget” (5 december).

“Israel måste ha kontroll över all territorium väster om Jordanien”, och erkände att “detta står i strid med [Palestinas] suveränitet. Men vad ska man göra?” (18 januari 2024) “Alla känner mig som den som i decennier blockerade en palestinsk stat från att etablerad” (19 februari).

Om palestinierna, är “mänskliga djur” för att citera försvarsminister Yoav Gallant, skulle ha mage att inte frivilligt gå med på att etniskt rensas, måste de också behandlas som sådana.

Israels president, Isaac Herzog, kunde därför hävda att:

“Ett helt land där borta [Palestina] är ansvarigt”.54

Liknande lät det från Giora Eiland, tidigare chef för Israels försvarsberedning, som noterade att alla i Gaza var legitima militära mål, eftersom:

“Israel inte krigar mot en terroororganisation, utan snarare mot staten Gaza”, så “låt oss inte skrämmas av omvärlden”. “Israel får inte förse” palestinierna, fortsatte Eiland, “med någon kapacitet som förlänger liv”, och föreslog att man använder sig av “spridandet av epidemier” som krigföring mot civila: “Allvarliga epidemier i södra Gaza kommer, trots allt, skjuta oss närmare till seger” – liksom Israels omsorgsfullt orkestrerade massvält i Gaza.

David Hearst, ledande Mellanösternanalytiker, tydliggjorde effekterna väl:

“Det genomförs massakrer i Gaza nästan varje natt. Hela släkten har utraderats av precisionsbomber. Palestinier i Gaza har instruerats att fly hela distrikt, endast för bli bombade igen. Distrikt bombas inte enstaka tillfällen; de nivelleras systematiskt “…

“Denna slakt utförs inte på måfå av odisciplinerade piloter som hämnas för påstådda krigsbrott Hamas utförde i södra Israel. Den sker med flit, i enlighet med planer.”

Efter att ha besökt Gaza förklarade Röda Korsets internationella chef Mirjana Spoljaric:

“Det finns ingen säker plats [i Gaza] punkt slut”. “Jag har inte passerat en enda gata var jag inte bevittnad förstörelse av civil infrastruktur och sjukhus”, noterade hon.

“Mängden civila dödsfall på en sådan kort tid är nog den högst civila dödssiffran i det 21-århundradet”, som Michael Lynk, FN:s särskilda kommissionär för Palestina mellan 2016-2022, tydliggjorde.

Den bittra realiteten har gjort tystnad alltför pinsam till och med för det israeliska propagandaorganet The New York Times, som tillstod att “till och med en konservativ beräkning av dödssiffrorna som rapporteras från Gaza visar att dödantalen från Israels kampanj har få jämlikar i detta århundrade”

Betrakta i detta sammanhang uttalandet från FN:s  särskilda kommissionär för Palestinafrågor, Francesca Albanese. Nämligen: Israel kan “inte hävda” rätten till självförsvar mot “det folk de förtrycker och det land [Palestina] Israel koloniserar”.

De kan inte hävda att de försvarar sig mot palestinska “attacker”, hur hemska dessa än må vara, på precis samma sätt som Ryssland inte kan göra det när de bombarderar Kiev till följd av att Ukraina genomför drönarattacker mot Ryssland, terrordåd i Sankt Petersburg och Moskva.

En ockupant har ingen rätt till självförsvar mot dem de ockuperar ens med en kula, utan snarare endast kravet att omedelbart upphöra sin förtryckande ockupation.

Trots allt detta förblir GU tysta om det allierade Israels brott – olikt fiendestaten Rysslands, såklart. Den moraliska motsvarigheten till en sådan transparent hycklande ståndpunkt skulle vara att iranska universitet vältaligt fördömer Israel och dess västerländska sponsorers brott i Gaza, avbryter samarbeten med dessa, men håller mystiskt nog tysta om brotten som begås av sina vänner i Moskva – och istället fortsätter samarbeta med dessa.

Det är visserligen ett beteende som är värt universiteten i totalitära polisstater – och i Sverige, för den delen.

Stoppa folkmordet i Gaza

Vi kräver därför att GU:

 • Formellt deklarera alla finansiella, utbildningsrelaterade eller övriga samarbeten/utbyten/kontakter/investeringar i eller med israeliska universitet;
 • Omedelbart avbryta sådana;
 • Att GU:s ledning officiellt och offentligt fördömer Israels folkmord på palestinier;
 • Att GU erbjuder utbildningsstöd för palestinska studenter.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Det är upplyftande och verkligen på tiden att se att det fortfarande finns ungdomar som tänker självständigt. Detta borde ge oss äldre ett strimma av hopp, särskilt om vi väljer att stå sida vid sida med dessa unga tänkare!

  Vilken folkgrupp och religion är det som styr världen? Någon som vet?

  Hur kan vi ha någon som helst chans i kampen om vi inte vet vem fienden verkligen är?

  Denna religion och folkgrupp har infiltrerat judendomen, kristendomen, islam och alla imperier genom tiderna, och ligger bakom 95% av alla krig, korruption, knarktillverkning och smuggling, slaveri, prostitution , barnhandel, covidvacciner osv.. och har utsatt judar, kristna, muslimer och 90% av andra folkgrupper i alla kontinenter för tortyr, terror, krig, död och förstörelse sedan hundratals, till och med tusentals, år tillbaka och lyckats förfalska hela våra histioren och till och med den verkliga historien om människans ursprung.

  Men det är knappt några som ens vet om denna religions existens, dess verkliga namn, seder, traditioner och ritualer.

  Vakna upp, alla! Tiden rinner iväg och imorgon kan det vara alldeles för sent att agera.

  • Hej

   Märkliga böcker, med den största betydelse, har ibland satts i mina händer. Här är en:

   “The Secret Society of Moses” med undertiteln “The Mosaic Bloodline and a Conspiracy Spanning Three Millennia” av Flavio Barbiero.

   Några familjer som på Jesu tid kontrollerade Templet i Jerusalem samlade ihop en enorm förmögenhet som gömdes väl på olika ställen. När romarna omkring år 70 krossade det judiska upproret grep de också en av de aktiva upprorsmakarna, Josefus. Han klarade då livhanken genom att för romarna avslöja de enorma rikedomarna. Som tack fick han och några familjer följa med till Rom, där de etablerade sig.

   Familjerna tog kontroll över vad som blev den Romerska kyrkan, och en hemlig prästerlig elit kom sedan att få inflytande i Europa under lång tid.

   Är detta vad du tänker på?

 • De som kallar sig “palestinier” behöver bara följa rådet att lämna tillbaka den judiska gisslan så upphör kriget , detta har Israel lovat !

  Personligen tror jag inte det finns något att återlämna eftersom islamister oftast avrätta gisslan på brutala särr och bränner kropparna eller gräver ner don någonstans på omärkt mark !

  Kriget fortsätter !

 • Många är rädda för Mossads och MUST:s vedergällning om man kritiserar Israel.
  Guds Utvalda Folk har ju gud på sin sida. En ren krigsgud. Sådan är uppenbarligen judendomen – en krigsreligion.

 • Nu tar jag inte parti för eller emot men visst är det bättre att protestera i ett annat land istället för att vara med sina landsmän i landet där det råder krig och konflikter. Då befinner dom sig på tryggt avstånd och kan få med sig andra som inte har med kriget eller konflikten att göra. Om dom, palestinierna, vill göra något för sina landsmän varför åker dom inte dit och stöttar dem? Varför vill de dra in andra i konflikter och krig som inte har med dem att göra?

 • Inte alls Lars O, men kommenterar man en brutal sälle som nethnjuu kan det ges intrycket att han är ‘betydelsefull’..den är ju ‘bara’ en massmördare (värdig efterträdare till gulag yagoda som i israhell hyllas som ‘our greatest killer’) och lakej, som ska röja vägen för washington/”citys” plundring av Palestiniernas tillgångar till havs, och att ‘de’ sedan kan bygga sitt tredje (offer)tempel i Jerusalem..

  Och ‘offer’rollskortet spelas nu igen, efter ännu en falseflag.. 7/10 är en kopia på Pearl Harbor där roosevelt på order, drog tillbaka allt försvar av marinbasen (och skyllde på amiral Kimmel och general Short)(det är ju så ‘de’ gör, skyller på alla andra) vilket nethanjuu också gjorde, för att sedan gå in och mörda sina egna medborgare och skylla på hamas (som han finansierat och byggt upp framtills nu, när hamas brutit sig loss från plundrarna). För att inte tala om 11/9 som en outsideinside operation från telavivwashingtons sida (på order fr “city” såklart), för att kunna massmörda muslimer och kristna i M-Ö, och få tag i opiumfälten i Afghanistan (vilka nu är brända).

  Men det är fint o se ungdomarna ta tag i de sionistinfiltrerade ‘högre lärosätena’, västvärlden över. Hoppas de inte avstannar bara, efter att de fått igenom sina krav. För det kommer de få. Är det något lakejerna fruktar, så är det Folkets uppvaknande.

  • Det är så groteskt ondskefullt det som pågår att man är nästan i chock.
   Det finns inget överslätande man kan säga om man inte är helt blind.
   Sen är det ju US/UK som har dragit i tåtarna hela tiden sen 1830-talet vad zionismen beträffar och de två kumpanerna är positiva till att araber slaktas vet vi sen deras många krig.

   Det gör att när man betraktar Israel som en separat makt ‘som styr USA’ blir man ett verktyg för US/UK så länge man inte berör imperialisternas egen avsikt.

   Åtminstone för egen del anser jag att man alltid bör dra fram US/UK när man berättar om deras koloni’s ondska.

   Netanyahu är en notorisk skurk som varit inblandad i falsk-flagg operationer mot arabländer och Iran vid flera tillfällen.

   Som regel sker allt i samförstånd med US/UK men hans personliga ondska är ständigt där.
   Slutligen hävdar jag att det inte går att köpa USAs utrikespolitik för den summan AIPAC mutar politikerna med.

   Om det gick skulle tom Palestinierna ha råd att köpa sig fria från det som nu pågår och Iran Ryssland och Kina skulle ännu lättare kunna slänga upp en högre summa.
   Med andra ord: Att Israel styr USA med mutor är en bluff.

   USAs eliter vill redan att deras fotfäste i MÖ ska vara just en sån förtryckare som det är.

  • Snygg “guilt by association”!

   Men människor kan ju vara tysta av många olika orsaker.

   Men en liten fråga. Lars O låter Svenskt?

   SÅ identifierar du dig med den genomsnittlige kommunpolitikern från socialdemokraterna i din kommun. Med en riksdagspolitiker från sossarna. Kan du stå för Magdalena Anderssons handlingar?

   Är en Israelisk medborgare per automatik Zionist? FInns ju många araber i Israel tex. SJälv brukar jag titta på en Israelisk medborgar som gör bra youtube videor. Han bor idag i Sverige. Är hans familj i Israel onda Zionister?

   SJälv ger jag mig inte in debatten om Palestina Israel ofta. Den är för infekterad, och jag för outbildad. Men jag brukar börja med att fråga människor som stödjer Palestina att börja med att definera vad Palestina är så kan vi fortsätta diskussion därifrån.

   Något bra svar har jag inte fått ännu.

   Människor dör. “De 34.000+ palestinier – varav en överväldigande andel är barn, kvinnor och civila”

   Men eftersom de siffrorna kommer direkt ifrån Hamas, och är dementerad idag. Så blir liksom vidare diskussion överflödig. Själv kan jag varken dementera eller styrka uppgifterna.

   Däremot vet jag att en organisation som ljuger om precis allt. Som vill utplåna samtliga människor av Judisk härkomst, inte bara i Israel. Och som inte tycker Judarna ska ha något land alls. Som inte själva lyckats bygga någon stat, men gärna vill ha mer av den.

   Jag bara tänker. Vad skulle jag själv gjort om jag vore Israelisk politiker? Jag har ingen aning, så jag håller käften. Men vill du tro att vi stödjer Israel ruttna makttagare för det!

   Ja håll till godo.

  • Varför ska Israel ständigt ha Carte Blanche?
   -Så svaret är absolut ja.

   Svenskarna är det mest indoktrinerade folket (och germanska folkstammen) efter Israelerna själva.
   Om det är antisemitiskt vet jag ej, då själva ordet har sitt ursprung i Bibelns Sem (därav ordet Semitisk). Vilket är ett atypiskt ordval.

   Hela diskussionen att man inte får kritisera (eller förbanna) Israel
   är en helt löjeväckande och felaktig teologisk lära och undervisning.
   Inte bara speciellt bland de flertalet kristna utan också judar.
   De vill gärna stoltsera med den Israeliska flaggan utan att inse dess mera dunkla skapelse.
   Martin Luther blev likaledes anklagad tidigt, då han som jag inte ser skillnad på jude och Jude. då inte bara fläsk som fläsk, ben, knotor och lemmar likaledes lika, utan det mänskliga värdet.
   Är det en slump att muslimerna kallar de kristna, grisar och judar hundar? Bara några stenkast från synagogorna själva?
   Är en jude mer värd för att han inte får kritiseras vad han än gör?
   Inklusive våldtäkt, homosexualitet (Tel Aviv) och rånmord?
   Denna konsekvens och slutledningsförmåga saknar många svenskar helt.
   Eller deduktionsanalys för den delen.
   Vilket är paradoxalt inte minst för att Jesus själv var Jude. Och det är väl där skon klämmer.
   Ursprungsfrågan är andlig, liksom väl som lösningen (på ett politiskt problem). Dvs det finns inga problem Jesus löser när han kommer tillbaka (men inte för att grunda “stor-Israel” som så många tror.
   Men det vill judarna inte höra talas om!

   En Israelvänlig zionistisk acceptans är det som ligger till grund för mertalet läsare (okristna som kristna) då själva landet Israel (i min mening) inte är och aldrig har varit något annat än en kidnappad lydstad grundad av Anglo-Saxiska affärsintressen i slutet på 1880-talet som fullbordades 1947 av Balford-deklarationen.*
   * The Bad War (MS King).
   Dvs Palestina grundades av samma orsak för att hålla konflikten vid liv för att stycka landet på dess enorma naturresurser.’
   Vi ser Ukraina i nuvarande situation, där samma vågskålsprincip råder.

   Det riktiga Israel är ca 20 ggr större än nuvarande Israel.
   Ända från Palestina till nuvarande Iran/Irak. Med enorma naturresurser.

   Israel används som en ändetidens (ett begrepp inom kristenheten) vågskålsprincip av judarna i Tel Aviv och Jerusalem.
   Tex melodfestivalen (och den nyligen grundade lagen) som infördes i Kanada för 2-3 dagar sedan verifierar mina påståenden om just kopplingen med anglo-saxiska förtecken och en eventuell militär intervention från Rysk sida för en politisk (polisiär) effekt.
   Den kanadensiska lagen säger alltså att man nu kan retro-aktivt leta upp kommentarer (via AI) som någon människa någonsin har skrivit eller talat om på bloggar och litterära verk för att komma åt denna av judarna, samlade “trollformel”,återigen för att balansera upp denna vågskål. som består av delar av Talmud, Zorah och Gamla Testamentet.
   Samma delar som frimurare och Regeringen tror på.
   Ein-Sof.
   Vilken slump att denna lag börjar nu och i Kanada.
   Precis efter melodifestivalen.
   Hänvisningen är återigen, du får inte kritisera Israel.
   -Och du måste alltid stötta Israel!
   Detta kommer givetvis svenska politiker älska och snart anamma!

   På Bibliskt språk kallas det Armageddon som är uppdelat på 2 ord.
   Harma (H-armas, hästkrafter,pansarvagnar och amfibiefordon) och Geddon,
   (Megiddo) helheten kan snarast översättas med samlingspunkt runt Megiddo där sikten är som bäst för ett Ryskt militärt övertagande.
   Med anglo-saxiska (brittiska) förtecken.
   Om Armageddon är Herrens återkomst och Herrens dag återstår att se.
   Men Judarna kommer definitivt förstå att så bör vara fallet.
   Dvs de riktiga Judarna, de som är av fåtalet ca 144,000 (som inte vill göra militärtjänst).

   https://www.wordnik.com/words/carte%20blanche

   En quoi Jésus constitue- t- il un point de ralliement aujourd’hui ?

  • Inte hos mig iaf, tycker inte om krig och folkmord. Tröttsamt och meningslöst är det att läsa om I media också så jag försöker låta bli, mig ska de inte ha in I någon “lane” iaf hehe

 • Tack! Äntligen en reaktion på Israels folkmord som visar att det ännu finns riktiga människor i Sverige!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *