Fakta om Kinas sociala kreditsystem – Västmedier sprider desinformation för att skada Kina

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Kweilin Street i HongKong - Photo: Sham Shui Po, Commons, CC BY-NC-SA 2.0
Kweilin Street i HongKong. Montage: NewsVoice.

”Västvärldens regeringar och medier har medvetet ljugit om att Kina skulle ha ett centralt poängsystem för sociala krediter som styrs av politiska och ideologiska kriterier”, säger Brian Berletic. Samma västerländska källor erkänner vid närmare granskning att detta är en myt. Berletic förklarar att Kina har olika kreditvärderingssystem som inte är relaterade till varandra.

Analys av Brian Berletic, en oberoende amerikansk geopolitisk analytiker baserad i Thailand. Sammanfattning, NewsVoice

Brian Berletic, som driver kanalen The New Atlas, säger att han får många kommentarer om det kinesiska sociala kreditsystemet som Kinas kommunistiska parti (CPC, inte CCP) påstås använda för att kontrollera alla i ett dystopiskt mardrömssamhälle. Han säger dock att detta system inte existerar, åtminstone inte på ett så dramatiskt sätt. Istället är de olika kreditpoängssystemen rimliga och fungerar bra i Kina.

Som ett exempel på vilseledande information nämner Berletic artikeln ”Kinas ’sociala kreditsystem’ rankar medborgare och straffar dem med strypta internethastigheter och flygförbud om kommunistpartiet anser att de är opålitliga” publicerad i Business Insider (ursprungligen känt som Silicon Alley Insider).

Artikeln i sig avslöjar dock att själva rubriken är osann, men de flesta människor har bara tid att läsa rubriker och rubriker som denna har en tendens att fastna som “sanningar”.

Det finns en mängd olika sociala poängsystem

Detta sociala och moraliska poängsystem – centralt styrt av en CPC – finns alltså inte. Olika företag, organisationer och myndigheter har tagit fram olika frivilliga poängsystem, men vissa av dem kan bli obligatoriska i framtiden. Det vet vi inte ännu, säger Berletic.

De olika systemen poängsätter beteenden som betraktas som brott i de flesta länder i världen, så att utvärdera lagbrott (ett dåligt beteende) är inte specifikt för Kina utan gäller i alla länder med lagar.

Ett exempel är att ett våldsamt beteende på allmänna tåg kan göra den personen opålitlig för tågresor. Genom att inte låta den här personen köpa tågbiljetter skapas en säkrare miljö för andra tågresenärer till dess att personen återigen godkänns för tågresor eller något liknande.

Berletic:

”I västvärlden kan man bli avkastad och bannlyst från kollektivtrafiken om man utgör en olägenhet eller om man utsätter andra människor för fara.”

Ett annat exempel på oönskat beteende är att försöka undvika obligatorisk militärtjänstgöring. I de flesta länder innebär det att man hamnar i fängelse. I Kina har man en mjuk inställning till detta, vilket gör att just den här personen till exempel inte kan gå en högre utbildning i stället för att hamna i fängelse. Under 2017 hindrades endast sjutton personer från vissa medborgerliga fri- och rättigheter för att de vägrat göra obligatorisk militärtjänstgöring, enligt Beijing News, i ett land med minst 1,4 miljarder invånare.

Berletic:

”Idén om att det finns ett obligatoriskt, centraliserat och drakoniskt socialt poängsystem, att det existerar och används av det hemska KKP i Peking, är en lögn.”

Brian Berletic, own work
Brian Berletic, eget verk

”Lögnen: KKP har i åratal byggt upp ett moraliskt rankningssystem som kommer att övervaka den enorma befolkningens beteende och rangordna dem alla utifrån deras sociala kreditvärdighet.”

Brian Berletic påpekar att västerländska medier hänvisar till varandra och att alla för ut samma budskap genom olika kanaler, vilket skapar bilden av en diktatur som är fast besluten att kontrollera och straffa sina medborgare.

Dessutom ”lär” vissa personer sedan andra i kommentarsfälten i dessa artiklar ”sanningen om Kina”, en förvrängd bild av ett socialt kreditsystem som inte existerar på det sättet.

Enligt South China Morning Post är det Kinas ekonomiska planeringsteam, National Development and Reform Commission, People’s Bank of China och det kinesiska rättssystemet som beslutar om betygsystemens rankningar.

Kinas sociala kreditsystem utvecklas

I artikeln i Business Insider diskuteras privata kreditvärdighetsbedömningar och hur en persons sociala kreditvärdighet kan röra sig upp och ner beroende på personens beteende, t.ex. dålig körning, rökning i rökfria zoner, köp av många videospel och publicering av falska nyheter på nätet, särskilt om terroristattacker eller flygplatssäkerhet.

Berletic:

”Det här är olagligt och kan ge dig allvarliga problem var som helst i världen. Det här är inte kommunistpartiet som försöker se om du är opålitlig eller inte. Det här är verkliga brott var du än befinner dig i världen.”

Kina gör något som alla andra länder alltid har gjort och de använder helt enkelt teknik för att hålla reda på allt eftersom de har över en miljard människor utspridda över ett av världens största länder till landytan, säger Berletic.

När vi kör bil ska vi alltid stanna framför övergångsställen. Om vi inte stannar förlorar vi poäng, men vi ska inte bara oroa oss för att förlora poäng. Vi bör alla tänka på den allmänna säkerheten och inte äventyra människors liv. Ett poängsystem uppmuntrar alltså människor att inte äventyra andras liv. Det har inget att göra med Kinas kommunistiska parti, förklarar han och fortsätter:

”Detta är sunt förnuft, och Business Insider ljuger medvetet för er och försöker få det att framstå som något ondskefullt, vilket är något som västmedia gör med alla [fiende]nationer som USA riktar in sig på runt om i världen.”

Institut som The Australian Strategic Policy Institute (ASPI) är ett av de mest ihärdiga företags- och regeringsfinansierade tankesmedjorna som sprider negativ propaganda om Kina och Business Insider använder ASPI som källa.

ASPI:s sponsorer är Naval Group, Northrop Grumman, Lockheed Martin, den australiska regeringen här, Amazon, Microsoft, Google, Twitter och USA:s utrikesdepartement.

Relaterat: ASPI sponsors collect billions from Defence

Berletic:

”De har anmärkt på Kina för regimskifte, med syftet att undergräva det, dela upp, förstöra och förhindra att det överträffar Väst. För att göra detta, för att få befolkningen med på vad som i huvudsak kommer att bli ett krig, antingen genom ombud eller direkt, och även genom en hel del obekväma ekonomiska åtgärder som vidtagits för att få allmänheten med på detta, måste de övertyga allmänheten om att Kina är ett hot.”

Berletic säger att publikationer som Business Insider, Wired, The Guardian och den Hongkongbaserade South China Morning Post turas om att upprepa dessa lögner.

NewsVoice har tidigare publicerat artiklar om Kinas sociala kreditsystem som enbart baserades på västerländska källor. Vi publicerar denna artikel för att kontra och nyansera våra egna publiceringar.

 

Sammanfattning av Kinas sociala kreditsystem: NewsVoice.se

Läs mer om Kina i NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq