Mordförsök på Robert Fico Slovakiens premiärminister

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Slovakiens premiärminister Robert Fica, 15 maj 2024.
Slovakiens premiärminister Robert Fica, 15 maj 2024.

Robert Fico, Slovakiens pro-ryska premiärminister, sköts idag efter ett regeringsmöte. Enligt mediekanalen Dennik blev Robert Fico skjuten i magen. Fico talade med några medborgare utomhus när skotten avlossades.

Fyra skott avlossades varav ett träffade Fico, enligt det statliga TV-bolaget. Ministern fördes till sjukhus med helikopter.

Den misstänkte mördaren greps poå plats. Mannen som sköt Robert Fico visade sig vara hemmahörande i den slovakiska staden Levice och polisen håller på att ta reda på hans motiv.

Slovakiens president Zuzana Čaputová fördömde i ett uttalande mordförsöket.

Robert Fico: “Faktum är att Ukraina endast används för geopolitiska syften”

Robert Fico har uttalat stark kritik mot de egentliga motiven bakom ukrainakriget. Han är även emot att Ukraina går in i NATO:

“Faktum är att Ukraina endast används för geopolitiska syften, för att försvaga Ryssland ekonomiskt och internationellt. Jag är rädd för att väst i namn av dessa geopolitiska mål kommer att kämpa med Ryssland till den sista ukrainska soldaten, och vi är inte långt ifrån detta mål.”

“Jag är emot Ukrainas medlemskap i Nato och kommer att lägga in mitt veto. Detta skulle helt enkelt vara grunden för tredje världskriget, inget annat.”

“En attack från ukrainska nationalister mot Donbass är för Ryssland detsamma som en Hamas-attack mot Israel för Nato. Samtidigt, 2014, reagerade Nato helt lugnt på en liknande attack. Men du kan ta med dig olika fruktansvärda bilder på mördade barn, gamla människor, kvinnor, som definitivt bevisar att de ukrainska fascisterna försökte förgöra ryssarna.”

“Vi måste erkänna för oss själva och säga: Ukraina har inte tillräckligt med styrkor för att vända situationen militärt; landet är inte kapabelt till någon motoffensiv. Vi kan lägga alla vapen i världen där, alla pengar, och Ryssland kommer aldrig att besegras militärt.”

“Den rådande uppfattningen var att om man ger ukrainarna vapen och pengar så kommer ryssarna att knäböja, bli maktlösa och förintade. Denna strategi fungerade inte. Ryssland går inte på knä. Det är hon som kommer att tala när förhandlingarna äger rum.”

 

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Robert Fico
 • RT, May 16: “Slovak Prime Minister Robert Fico is expected to survive after being critically injured in a “politically motivated” assassination attempt, according to his deputy Tomas Taraba.”

  • Sedan 2-3 dagar bombarderas NewsVoice av 100-tals spamkommentarer per dag. Det har lett till att allas kommentarer fastnar i filter inklusive mina egna som en moderator måste efter-godkänna.

 • Det måste väl vara en tillfällighet, han är bara emot vazzinerna, vill inte skicka hjälp till ukraina, dessutom vill han vara kompis med ryssland. En sån kille vill man väl inte göra sej av med. Oftast är det en ensam störd person som utför dåden…

 • Den österrikiske tronföljaren sköts på öppen gata. Denna händelse har gått till historien som ”skotten i Sarajevo” och räknas som den utlösande orsaken till första världskriget.
  Vi får mycket snart se om historien upprepar sig nu…

  • En helt relevant parallell. Många drar den nu och det viskas om Slovakien kommer att vara gnistan.

   • Helt enig. Och det ser bara skenbart ut som om det inte har någon direkt koppling, men utgör, som du skriver, den tändande “gnistan”. Bäva månde mänskligheten…

  • Verkligen intressant fråga om “skotten i sajarevo” Hur kom det sej att tyskland och ryssland började kriga för händelsen i sajarevo.
   Eugen Shauman (som är begraven i finland) sköt den ryske guvernören över finland, bobrikov, 1914 utan att det blev ett världskrig med ryssland inblandat.

 • Aj då, hur skall svensk globalistmedia “förklara” detta för allmogen så att det inte blir “fel”.

  De officiella hotbilderna i Sverige är ju islamsiter och högerextremister

  Enligt medieupggifter är attentantsmannen i Slovakien en 71-årig vänsterliberla socialdemokrat.

  Wow.

 • Fico hade för några dagar sedan också sagt att Slovakien inte kommer skriva på WHOs Plandemic Treaty och även detta kan ju spelat roll.

 • Här gäller som vanligt att följa vem/vilka som tjänar på mordförsöket? Ukraina har sin dödslista Mirodvorets och sedan har vi den vanliga mördarligan CIA, MI6, Mossad…Kanske ett gemensamt attentat?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *