Ryssland inleder övningar med taktiska kärnvapen för att avskräcka NATO

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Rysk taktisk kärnvapenstyrka, maj 2024. Foto: Ryska försvarsministeriet
Rysk taktisk kärnvapenstyrka, maj 2024.

Trupper från Rysslands södra militärdistrikt inledde på tisdagen i den nyligen aviserade taktiska kärnvapenövningen. Övningen omfattar beväpning och leverans av kärnvapen till trupper, hemliga utplaceringar och förberedelser för kärnvapenattacker, meddelar försvarsministeriet i Moskva.

När övningarna tillkännagavs för en vecka sedan förklarade ministeriet att övningen är utformad för att fungera som en avskräckande faktor i den fortsatta eskaleringen mellan Ryssland och Väst, genom att demonstrera Moskvas förmåga att svara på alla externa hot, skriver RT.

Trupperna kommer att använda Iskander-M-system, som kan avfyra ballistiska missiler av typen 9M723-1 eller kryssningsmissiler av typen 9M728, vilka båda kan bära taktiska kärnstridsspetsar med en sprängkraft på 5- 50 kiloton. ”Little Boy” som släpptes 1945 över Hiroshima hade en sprängkraft på cirka 15 kiloton TNT.

Styrkorna i det ryska södra militärdistriktet kommer också att öva på hemliga utplaceringsoperationer med hjälp av systemen, som en del av övningar för att förbereda avfyrning, enligt militären.

Övningen kommer också att omfatta kärnvapenbestyckning av den toppmoderna hypersoniska Kinzhal, känd för att vara i princip omöjlig att skjuta ned på grund av sin överljudshastighet, skriver de statliga kanalen RT, en motsvarighet till svenska SVT.

Under övningarna ska ryska bombplan flyga på patrulluppdrag beväpnade med Kh-47M2 Kinzhal-missiler och Kh-32 kryssningsmissiler, enligt ministeriet.

En video nedan som publicerats av den ryska militären visar hur besättningar på flera Iskander-M-system beväpnar dem med missiler och förbereder dem för avfyrning.

 

Övningarna ”syftar till att upprätthålla stridsberedskapen hos personal och utrustning i de icke-strategiska kärnvapenenheterna”, heter det i ett uttalande från försvarsministeriet. De ryska styrkorna ska vara redo att ”villkorslöst” säkerställa landets suveränitet och territoriella integritet som en konsekvens av ”provokativa uttalanden och hot” från vissa västerländska tjänstemän.

USA måste tillåta Kiev att använda vapen för att slå till mot ryska baser djupt inne i landet, sa Victoria Nuland, en tidigare hög tjänstekvinna på det amerikanska utrikesdepartementet, en ABC News-intervju i söndags.

“They need to be able to stop these Russian attacks that are coming from bases inside Russia”.

“The United States and our allies ought to give them more help in hitting Russian bases, which heretofore we have not been willing to do”.

Moskva anser att ukrainakriget att det nu sker en ”aldrig tidigare skådad” eskalering. Kreml pekade på uttalanden från Frankrikes president Emmanuel Macron, som upprepade gånger har vägrat att utesluta en NATO-insats i Ukraina, skriver RT.

Kanalen tillägger att västledare som Hakeem Jeffries i USA och  Storbritanniens nuvarande utrikesminister David Cameron hotat med att Kiev har rätt att använda brittiska vapen för att slå till mot mål djupt inne i Ryssland.

Det ryska utrikesministeriet uppger att övningarna bör ses som ett försök att ”kyla ner heta huvuden” i Väst, NATO-individer som fällt ”krigiska uttalanden” och utfört ”destabiliserande handlingar”.

Det södra militärdistriktet där övningen äger rum täcker den södra delen av europeiska Ryssland, som till största delen ligger mellan Svarta havet och Kaspiska havet, och omfattar totalt 19 regioner, inklusive Krim och de fyra tidigare ukrainska territorier som anslöt sig till Ryssland hösten 2022, skriver RT.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq