Ny solstorm når jorden i början på veckan – Risk för störningar i el och flygtrafik

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 maj 2024
- NewsVoice redaktion
En explosion av solmaterial (solstorm,solar flare)
En explosion av solmaterial kastas ut från solen i vad som kallas ett prominensutbrott för 11 år sedan den 3 maj 2013.

Solen är inne i en intensiv period och nästa vecka kan nya solstormar påverka jorden. Peter Wintoft, solforskare vid Institutet för rymdfysik, varnar för att ett nytt aktivt område på solen närmar sig.

Den senaste solstormen, den kraftigaste på över 20 år, märktes främst genom flödet av norrskensbilder på sociala medier. Forskarna registrerade dock störningar i jordens magnetfält, speciellt den 10 maj då en stor störning nådde jorden.

Nu har det område som orsakade dessa utbrott passerat till solens baksida, men ett nytt liknande område har dykt upp. I början av nästa vecka väntas detta område nå solens mitt, vilket kan leda till nya solstormar.

När det aktiva området ligger mitt på solen är det som farligast, säger Peter Wintoft. Denna period varar några dagar.

Solens aktivitet följer en cirka elva år lång cykel och är nu nära sitt maximum. Endast solstormar riktade mot jorden har märkbara effekter här.

Solstormar består av energiutbrott som kastar laddade partiklar mot jorden. Dessa utbrott är vanliga men når sällan jorden. När de gör det kan de orsaka norrsken, elavbrott, och störningar i flygtrafik och telenät.

Norrsken, även känt som Aurora borealis, är ett ljusfenomen som är vanligast i polarområdena. Vi befinner oss nu i solens mest aktiva period, vilket ökar chanserna för både norrsken och störningar.

 

Källa

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: solstorm