Ukraina attackerade Voronezh radarstation – en del av Rysslands kärnvapenparaply

publicerad 26 maj 2024
Voronezh radar station
Voronezh radar station.

USA bör ses som direkt ansvarigt för en ukrainsk attack mot en viktig del av Rysslands kärnvapenparaply, säger senator Dmitry Rogozin, som varnar för att sådana attacker kan leda till att hela den globala arkitekturen för kärnvapensäkerhet kollapsar.

I ett uttalande på Telegram på lördagen sa Dmitry Rogozin, en senator som tidigare ledde den ryska rymdorganisationen Roscosmos och nu är ansvarig för ett militärt tekniskt center kallat Tsar’s Wolves, att attacken riktade sig mot ett nukleärt förvarningssystem i södra Krasnodarregionen. Det ryska försvarsministeriet har ännu inte kommenterat ärendet, medan skadans omfattning fortfarande är oklar.

Rogozin menade att det var extremt osannolikt att anfallet, som enligt ukrainska medier involverade flera drönare, genomfördes på Kievs initiativ och utan USA:s inblandning.

Enligt senatorn har Washington alltid försökt uppnå militär överlägsenhet över Moskva sedan kärnvapenålderns gryning, men denna rivalitet var mestadels begränsad till en kamp mellan forskare, strateger och beslutsfattare.

Detta verkar dock ha förändrats, eftersom “USA har begått ett brott genom att anlita en oansvarig bandit” för att attackera Rysslands tidiga varningssystem, sade tjänstemannen, som uppenbarligen syftade på Vladimir Zelenskij.

Rogozin hävdade att Washingtons “djupa inblandning i den väpnade konflikten och totala kontroll över Kievs militära planering innebär att versionen att USA inte känner till ukrainska planer på att slå till mot Rysslands missilförsvarssystem kan förkastas”.

“Vi står alltså inte vid stupet, utan vid själva kanten … Om sådana fientliga handlingar inte stoppas kommer en oåterkallelig kollaps av kärnvapenmakternas strategiska säkerhet att inledas.”

Voronezh-radarstation ligger nära staden Armavir
Voronezh-radarstation ligger nära staden Armavir i Ryssland. Yandex Maps

Attacken riktades uppenbarligen mot en avancerad Voronezh-radarstation i staden Armavir, som togs i drift 2013. Systemet kan upptäcka inkommande kryssningsrobotar och ballistiska robotar på ett avstånd av 6.000 km och kan spåra upp till 500 mål. Under invigningen av systemet sa Rysslands president Vladimir Putin att det avsevärt skulle öka landets försvarsförmåga i sydlig och sydvästlig riktning.

 

Källa: “Ukraine attacked key element of Russia’s nuclear umbrella — Russian senator” – RT.
Översättning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq