DiEM25 i Sverige har misslyckats – De klarade inte av att föra fram Varoufakis kraft

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 juni 2024
- NewsVoice redaktion
Mats Sederholm, 2019. Pressfoto
Mats Sederholm

Den europeiska vänsterrörelsen DiEM25 misslyckades med att etablera sig som parti i Sverige inför EU-valet. Det anser Mats Sederholm, tidigare en central person i den svenska rörelsen. Han beskriver DiEM25 i Sverige som en omogen och oerfaren lokalorganisation med bristande interndemokrati och utan radikal politik.

“De som älskar att lyssna på Varoufakis ekonomiska expertis, hans progressiva idéer, filosofiska betraktelser och radikala tydligheter har all anledning att känna sig besvikna.”

DiEM25, grundat 2016 av bland annat Yanis Varoufakis, har som mål att demokratisera EU. Trots sina ambitioner har rörelsen i Sverige letts av politiskt oerfarna personer som är lättstyrda av den centrala ledningen.

Sederholm kritiserar i sin artikel svenska DiEM25 för att inte praktisera den gräsrotsdemokrati och transparens de predikar, och menar att intern maktkamp och bristande demokrati präglar organisationen.

”På det hela känner man helt enkelt inte alls igen sig från en rörelse som många hoppas ska vara en spegling av Varoufakis kamp mot orättfärdigheterna inom EU, hans rättpatos, det politiska uppkäftiga irritationsmoment han blev för Eurozonen och det interna maktmissbruket. Något som gjort honom till en hjälte för många politiskt radikala i Europa.”

DiEM25 i Sverige styrs av en bekväm maktkrets

Vidare belyser Sederholm att organisationens ledning i Sverige inte räds autokratiska maktmetoder, vilket står i kontrast till deras officiella motstånd mot sådana krafter i Europa. Hans besvikelse växte när den kreativa och uppriktiga debatt han hoppades på uteblev, och den svenska rörelsen istället tonades ner till en traditionell partinivå.

”Staben av administratörer är till stor del samma personer sedan DiEM25:s början och som med åren format en bekväm maktkrets som bakom kulisserna styr upp lokalgrupperna”.

Politisk sett befinner sig DiEM25 på ett sluttande plan, med minskat förtroende både i Grekland och övriga Europa. Sederholm menar att deras strategi att applicera samma politiska frågor i alla EU-länder inte fungerar, särskilt inte i Sverige där klimatfrågan prioriteras. Han kritiserar även deras inställning till NATO och brist på ett tillräckligt progressivt svenskt partiprogram.

Slutligen uttrycker Sederholm att Amineh Kakabaveh borde vara glad att hon inte blev involverad, då DiEM25 saknar den politiska och organisatoriska mognad som hade gjort henne rättvisa.

 

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq