Kan Sverige lära av hur El Salvador lyckades stoppa gängvåldet?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 juni 2024
- NewsVoice redaktion
Tucker Carlson och president Nayib Bukele. Foto: Tucker Carlson Network
President Nayib Bukele

I en intervju med Tucker Carlson berättade El Salvadors president Nayib Bukele om den anmärkningsvärda resan att förvandla landet från ”världens mordhuvudstad” till det säkraste landet på västra halvklotet. Förändringen, som uppnåddes på bara tre år, har fått internationell uppmärksamhet och beröm.

Bukele betonade det kritiska behovet av fred som en grund för alla samhälleliga framsteg.

”Du kan inte göra någonting om du inte har fred”.

”Man måste kunna röra sig fritt och få sina grundläggande rättigheter respekterade, till att börja med rätten att leva, rätten att röra sig och äganderätten.”

När Bukele tillträdde plågades El Salvador av ett skenande gängvåld, vilket gjorde landet till en av de farligaste platserna i världen.

El Salvadors strategi för att stoppa gängvåldet

Presidenten lade fram en strategisk plan som gick ut på att stärka polisstyrkan och fördubbla armén för att effektivt bekämpa brottsligheten.

”Vi utrustade dem med användbara vapen, fordon, drönare – grundläggande saker som en operation av den här magnituden behöver”, förklarade Bukele.

Den nya ledningen i El Salvador:

  • Arresterade brottslingar och gäng
  • Avskaffade korrupta domare
  • Avlägsnade korrupta åklagare
  • Gjorde den parallella regeringen handlingsförlamad

Resultaten var snabba och dramatiska

Inom loppet av några veckor kunde man se en betydande minskning av gängvåldet i landet. Bukele tillskrev denna framgång en kombination av väl genomförda strategier och gudomligt ingripande. ”Det är ett mirakel”, sa han och berättade hur hans team bokstavligen bad om visdom och vägledning under krisen.

Tucker Carlson lyfte fram den starka kontrasten mellan El Salvadors huvudstad och Washington, D.C. och konstaterade att San Salvador nu är säkrare än USA:s huvudstad. Bukele berättade stolt att El Salvadors mordfrekvens har sjunkit till två per 100.000 invånare, vilket gör det säkrare än länder som Kanada, Chile och Uruguay.

Intervjun handlade också om den mörka historien bakom gäng som MS-13. Bukele beskrev gängets utveckling från en grupp knarklangare i Los Angeles till en internationell kriminell organisation som ägnar sig åt sataniska ritualer.

Han delade med sig av skrämmande anekdoter om gängmedlemmar som begick mord, inklusive dödandet av spädbarn som en del av sina ritualer. ”De blev en satanisk organisation”, sa Bukele och noterade att sådana avslöjanden ofta inte rapporteras i västerländska medier.

I Bukeles strategi för att bekämpa gängvåldet ingick att ta avstamp utifrån den andliga aspekten.

”Det finns ett andligt krig och det finns ett fysiskt krig”.

”Om du vinner det andliga kriget kommer det att återspeglas i det fysiska kriget.”

”Vår imponerande seger berodde på att vi vann det andliga kriget mycket, mycket snabbt.” … ”

Vi hade ingen konkurrens. Jag menar, de var sataniska.”

Han tillskrev den snabba framgången med att minska våldet till att vinna den andliga kampen mot gängen.

Framöver planerar Bukele att fokusera på ekonomisk utveckling och bygga vidare på den nyfunna freden och säkerheten. Han underströk vikten av att söka gudomlig visdom i alla sammanhang:

”Den första punkten i min plan är att söka Guds visdom.”

Intervjun avslutades med att Carlson och Bukele diskuterade de bredare konsekvenserna av El Salvadors framgångar.

Carlson noterade:

”Den verkliga striden står mellan människor som ljuger med avsikt och människor som försöker berätta sanningen. Det är mellan gott och ont, mellan ärlighet och falskhet.”

Bukeles ledarskap erbjuder värdefulla lärdomar för resten av världen tex Sverige.

 

Se hela intervjun på Tuckercarlson.com


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq