Kinas sond Chang’e 6 landar under helgen på månens baksida

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 juni 2024
- NewsVoice redaktion
Kinas månsond Chang'e 6
Kinas månsond Chang'e 6.

Kinas Chang’e 6-mission förbereder sig för att landa på månens baksida i helgen. Expeditionen ska hämta hem månmaterial till jorden. Space.com intervjuade James Head från NASA.

Den tidigare sonden Chang’e 5 landade på månens framsida i december 2020 och återvände till jorden med 1731 gram månmaterial från Oceanus Procellarum nära det enorma vulkankomplexet Mons Rümker.

Den robotstyrda Chang’e 6 skickades upp den 3 maj 2024 och gick in i månens omloppsbana fem dagar senare.

James Head från Department of Earth, Environmental and Planetary Science vid Brown University samarbetar med Kinas månforskare. Under ett möte den 24:e maj med projektets vetenskapliga arbetsgrupp för NASA:s Lunar Reconnaissance Orbiter-Mission redogjorde Head för framstegen i Kinas månprojekt.

Den aktuella sonden Chang’e 6 siktar på att landa på lördag kväll den 2:a juni (Beijing-tid). Uppdraget kommer sedan att spendera tre dagar med att studera landningsområdet och samla in prover. Därefter kommer en del av sonden att skjutas upp från månen in i månens omloppsbana för att möta och docka med uppdragets omloppsmodul.

Månproverna ska överföras till en returmodul för färden tillbaka till jorden. Om allt går enligt planerna kommer kapseln med proverna att landa på Jorden den 25:e juni (Beijing-tid).

Kinas nationella rymdorgan (CNSA) kommer att göra markproverna tillgängliga för andra länders forskare. Kina levererade 17 gram prover som insamlats av den tidigare sonden Chang’e 5 till 13 institutioner som hade ansökt till Kinas Lunar Exploration and Space Program Center.

Chang’e 6:s landningsplats ligger inom South Pole-Aitken Basin (se bild ovan), det största och äldsta nedslagsområdet på månen. Sonden ska undersöka om mångruset kan ge insikter om månens bildningshistoria, magmatiska processer och mantelförhållanden, förklarade Wang Chi, chefsforskare för Kinas månutforskningsprojekt.

Chang’e 6 är utrustad med en panoramakamera som ska undersöka terräng och landformer och en månradar som ska fånga in den geologiska strukturen. Landaren förlitar sig på solpaneler för strömförsörjning.

“Vårt rymdfarkost är beroende av solbelysning för strömförsörjning, och denna belysning varierar med latitud”, berättade Lu Yuntong, ingenjör vid China Aerospace Science and Technology Corporation.

“Vi valde South Pole-Aitken Basin på grund av dess tillräckliga solbelysning…”

 

Källa och relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq