WHO:s drömmar om en socialmedicinsk världsdiktatur dödförklarad

publicerad 11 juni 2024
- Kristoffer Hell
Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus

WHO:s plan om ett globalt avtal som skulle gett organisationen diktatoriska befogenheter över hela planeten – socialmedicinsk världsdiktatur – missade nyligen sin deadline och projektets framtid ser nu oklar ut.

Den med FN associerade privata organisationen WHO hade satsat på att det pandemiavtal arbete inleddes på under covidhysterins 2021 skulle legat klart till den 10 maj 2024. När parterna misslyckades med att enas sköt WHO desperat fram deadline med två veckor, till den 24 maj.

När inte heller detta räddade förhandlingarna gick luften ur projektet och media började rapportera att WHO:s globala pandemiprojekt blev att misslyckande.

WHO:s chef, Etiopiens tidigare utrikesminister, Tedros Adhanom Ghebreyesus (58), anklagar i dag “konspirationsteorier” och “fake news” på sociala medier för att hans drömmar om en socialmedicinsk världsregering med diktatoriska befogenheter kapsejsade.

Enligt media berodde misslyckandet dock på att politiker i bland annat USA och Storbritannien var djupt kritiska till avtalstexten över upphovsmannarätt och reciprocitet: vem som har patenträtten för nyupptäckta virus och hur vaccin rättvisst fördelas mellan världens olika länder.

Enligt den till den amerikanska Council on Foreign Relations knutna informationsportalen ThinkGlobalHealth var cirka 100 av avtalets 300 sidor omöjliga att komma överens om och det har varit så under resans gång.

 

Referenser och relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq