Svenska delegater uppger att fattigdomsbekämpningen i Xizang (Tibet) fungerar bra

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 juni 2024
- NewsVoice redaktion
Guojia New Village
Guojia New Village.

Livet för människor i Xizang har dramatiskt förbättrats genom bekvämare levnadsförhållanden och bättre sysselsättning, enligt en grupp internationella experter, bland annat från Sverige, som besökt Xizang. Det skriver China Daily.

Gruppen bestod av akademiker och mediefolk från olika länder som: Frankrike, Sverige och Sydafrika. De besökte Guojia New Village i staden Shigatse i den sydvästra delen av den autonoma regionen Xizang i Kina, för de flesta västerlänningar känt som Tibet.

Den autonoma regionen Tibet, officiellt den autonoma regionen Xizang, ofta förkortad till Tibet eller Xizang, är en autonom region i Kina och en del av sydvästra Kina, skriver Wikipedia.

Fattigdomsbekämpning

Delegationen besökte byn Guojiaxin, med totalt 408 hushåll och 1843 invånare. Byn transformeras om från fattigdom till högre levnadsstandard.

De flesta av byborna i Guojia New Village bodde tidigare på 4500 meters höjd över havet, men genom omlokaliseringspolitik med målet att minska fattigdomen, har byborna nu fått bekväma levnadsförhållanden på lägre höjd i en mer gynnsam ekologisk miljö.

Alka Acharya, professor vid Centre for East Asian Studies vid Jawaharlal Nehru University’s School of International Studies, säger till China Daily:

“Det är fantastiskt att se en sådan dramatisk förändring i människors liv” … “Det är en överväldigande känsla när människor öppnar upp sina hem och sina hjärtan för dig och erbjuder dig sin gästfrihet”.

En av delegaterna var Gustaf Lansner, styrelsemedamot projektledare för Belt and Road Institute i Sverige (BRIX Sweden) säger:

“Det är mycket tydligt att det här omlokaliseringsprogrammet har gynnat dem ekonomiskt, utan tvekan. Jag är imponerad av hur organiserat samhällsbyggandet är”.

Delegationen besökte också ett lokalt bryggeri och en mejerifabrik i staden Shigatse.

”Jag har sett mer av inkludering, mer av stöd, egenmakt och positiv särbehandling för att påskynda den ekonomiska utvecklingen och förbättra livet för vanliga människor, vilket jag som människorättsadvokat vill se”, säger Lloyd Kuveya, biträdande chef för Center for Human Rights vid University of Pretoria i Sydafrika.

”Marginaliserade och utsatta grupper i samhället lämnas inte på efterkälken när det gäller utvecklingsagendan”, säger Kuveya.

Alka Acharya:

“Jag tycker att det är en anmärkningsvärd aspekt av utvecklingsprocessen att staten och provinsregeringarna stöder utvecklingen av nystartade industrier för att föra in den senaste tekniken, och detta kan ge sysselsättning”.

Trots att livet för människorna i Xizang har förbättrats avsevärt kan man internationellt fortfarande höra en annan version av historien om Xizang, med förvrängda fakta och lögner, skriver China Daily.

”När en stor del av de västerländska institutionerna väljer att inte låta verkligheten komma fram, när de medvetet förvränger verkligheten, har vi naturligtvis ett visst ansvar för att föra fram verkligheten och sanningen om situationen”, säger Stephen Brawer, forskare vid Guangdong Institute for International Strategies och ordförande för Belt and Road Institute i Sverige.

Han tillägger:

“Jag är optimist och tror att världen steg för steg kommer att börja se sanningen om Xizang. Och levnadsstandarden för människorna här i Xizang har förbättrats dramatiskt”.

Gustaf Lansner gör en kortintervju med Brawer:

 

Källor

Central Xizang Road. Foto: Baycrest, CC BY SA 2.5
Central Xizang Road. Foto: Baycrest, CC BY SA 2.5, Wikimedia Commons

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: TibetXizang