Tredje dödsfallet på kort tid i Northvolt Labs

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 6 juli 2024
- Christian Pavón, jurist
Northvolt Labs. Foto: Anders Utbult, CC BY-SA 4.0
Northvolt Labs.

Tre män som jobbat på Northvolts batterifabrik i Skellefteå har på kort tid dött. Enligt polisen Johan Stabbfors, som är gruppledare för utredningsgruppen inom miljöbrott i Skellefteå, finns det indikationer på att det rör sig om exponeringar för farliga ämnen.

I januari hittades en 33-årig man död i sin säng efter att ha varit på sitt arbete på Northvolt-fabriken. En månad senare hittades en 19-åring död i sin säng efter arbetsdagens slut. I juni hittades en 60-årig anställd död på sin balkong.

De två första dödsfallen avskrevs till en början som olyckshändelser, men polisen kommer nu efter det tredje dödsfallet att starta om utredningen.

Northvolt uttrycker sig bland annat såhär i ett brev till sina anställda:

Vi välkomnar den här undersökningen för att ge så goda svar som möjligt till våra kollegors familjer. Polisen har redan gjort utredningar av de första två dödsfallen, och riktade ingen misstanke mot arbetsplatsen.

Ingen person eller företag har heller delgivits misstanke för brott. Northvolt och Sodexos egna utredningar visade heller inte på någon olycka eller exponering för personerna, som arbetade i olika delar av det mycket stora fabriksområdet.

Den indikation som polisen nämnt angående det tredje dödsfallet är enligt deras uppgifter inte medicinsk, utan baserat på en muntlig spekulation. Det är också viktigt att komma ihåg att Northvolt Ett är en arbetsplats där upp mot 5000 personer arbetar dagligen.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik dör 1,5 personer per 1000 varje år i förtid, av saker så som hjärtfel och upptäckta eller icke-upptäckta sjukdomar.

Dessa fakta sammantaget tyder på att detta är ett tragiskt sammanträffande. Vi välkomnar därför, och kommer självklart stötta den här utredningen på alla sätt vi kan för att avsluta spekulationerna både för de anhöriga och våra kollegors skull.”

Trots att Northvolts ledning vill undergräva spekulationer har dessa tagit fart efter att Dagens Industri avslöjat att bolagets ordförande Jim Hageman Snabe varit sjukskriven sedan februari i år. Enligt Snabe själv berodde det på akut blodförgiftning efter att han rivit upp benet under en simtur.

Jim Snabe har efter detta avslöjande proklamerat offentligt att han inte kommer återvända till Northvolt utan att en annan VD kommer att tillsättas.

Toyota har efter dessa oförklarliga dödsfall valt att lämna Northvolt-fabriken då de anser att de inte vill riskera sina arbetares hälsa. Man kommer inte återvända till arbetsplatsen förrän den är säker och en utredning av dessa dödsfall är färdigställd.

Dock anser Mikael Stenmark, som är huvudskyddsombud för IF Metall hos Northvolt, att det är dåligt att Toyota lämnar fabriken:

”I det här fallet har Toyota stoppat arbetet utan att veta om det finns en uppenbar fara för liv och hälsa och utan att veta om det finns någon risk. Vi kan inte ha det så att företag reagerar på rykten. Vi måste förlita oss på fakta. Konsekvenserna blir att ingen tar det på allvar när det verkligen blir farligt.”

Enligt en granskning av DN har minst 26 personer råkat ut för allvarliga arbetsplatsolyckor på Northvolts fabrik sedan år 2019.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq