Drog- och traffickingkarteller kan ta över Claudia Sheinbaums Mexiko

Debatt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 juli 2024
- NewsVoice redaktion
Claudia Sheinbaum
Claudia Sheinbaum, Mexikos president 2024.

I Mexiko har 37 politiker mördats inför presidentvalet den 2 juni som Claudia Sheinbaum vann. Bedömare misstänker att både CIA och drogkarteller lagt sig i valet och morden för att få på plats ”sin” president.

En borgmästarkandidat sköts ihjäl vid ett kampanjmöte i delstaten Guerrero. En annan borgmästarkandidat mördades i delstaten Morelos, medan ytterligare en annan sköts och skadades i delstaten Jalisco.

Drogkartellerna har ofta genomfört politiska mordförsök för att kontrollera den lokala polisen eller pressa kommunerna på pengar, rapporterar Al Jazeera. Mexikos tidigare president Andres Manuel Lopez Obrador säger att kartellerna försöker avgöra vem som ska bli borgmästare, vilka styr lokalt:

”De gör en överenskommelse och säger: ’den här personen ska bli borgmästare, vi vill inte att någon annan ska registrera sig för att kandidera’, och alla som gör det vet[vad de kan förvänta sig”, sa han då.

Regeringen uppmanades att tillhandahålla livvakter till cirka 250 kandidater, medan de som kandiderar till kommunala poster – de mest hotade – är de sista i kön för säkerhet, skriver Al Jazeera. Dessutom sattes cirka 27.000 soldater och medlemmar ur nationalgardet in för att förstärka säkerheten under söndagens val.

Det spekuleras i att CIA och drogkartellerna vill upprätthålla trafficking-verksamheten och kunna styra narkotikan i Mexiko. Kombinationen innebär massiv och okontrollerbar migration, trafficking och knarkhandel över gränsen till USA.

”Anyway, what is US-imposed capitalism if not very organized crime? As Mexico now prepares for a new administration, it is safe to assume that violence, official corruption, and impunity will remain the name of the game. A woman may have won the Mexican election, but the real winner is organized crime – in every sense of the term.” – Belén Fernández

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq