Uigurisk bomullsodling i Xinjiang – Modernisering skapar välfärd på landsbygden

NewsVoice är en oberoende nättidning med nyheter, analyser, reportage, krönikor och debatter som startade 2011. Stöd vårt arbete genom att annonsera, donera eller sponsra.
publicerad 1 juli 2024
- NewsVoice redaktionen
Jordbruksföretagets chef Saidi Erding (tv) och farmaren Aihebaiti, förklarar hur deras bomullsfarm samarbetar.
Jordbruksföretagets chef Saidi Erding (tv) och farmaren Aihebaiti (uigur), förklarar hur de samarbetar.

I Shaya County i Xinjiang kan uiguriska bomullsodlare arrendera ut sin mark till jordbruksföretag som sköter deras produktion. En delegation med journalister från 16 länder besökte en familj i byn Dolikun i Aksu-prefekturen.

Artikeln är uppdaterad

I denna prefektur med 3 miljoner invånare finns det mer än 100 liknande familjeprojekt som baseras på olika typer av grödor, till exempel bomull och frukt. Olika jordbruksföretag konkurrerar om att vinna böndernas och deras familjers förtroende.

Bönderna kan arrendera ut sin mark till företaget eller bli anställda av samma företag mot en månadslön. De kan också arrendera ut sin mark för att söka arbete i de närmaste städerna. I så fall får de en årlig betalning för sina grödor utan att behöva arbeta på bomullsfälten.

Jordbruksföretagen levererar teknik, jordbruksmaskiner, gödningsmedel och IT-baserad kontrollteknik. Familjen i byn Dolikun, som NewsVoice besökte, befinner sig i en övre medelutvecklingsfas av moderniserad bomullsodling.

 

Betydande inkomstökningar för de uiguriska bönderna

Jing Yang, som översätter intervjuerna, säger att jordbruksinkomster upp till 5000 yuan (motsvarande 7200 kr) per månad inte beskattas, och från 6000 och uppåt beskattas den överstigande inkomsten med 17%. Yang säger att samarbetet mellan jordbrukssamhällena och jordbruksföretagen har ökat jordbrukarnas inkomster med cirka 40 procent.

Om jordbrukarna sköter sina grödor i samarbete med jordbruksföretagen tjänar de 500-600 yuan mer per hektar odlingsmark än före 2019, då de arbetade utan modern jordbruksteknik.

En normal arbetsdag är cirka 8-10 timmar, och deras dagslön baseras på 4000 till 10.000 yuan per månad. Den genomsnittliga dagslönen är 200 yuan. Lönen är låg jämfört med västerländsk standard, men levnadskostnaderna är mycket låga på landsbygden i Xinjiang.

I Kina finns även ett skattelättnadssystem för familjer som tar om hand om barn (barnomsorg), sina äldre (äldreomsorg), personer med funktionshinder och tex om familjmedlemmar studerar.

Zhang YangbinChina News skriver att direktören Saidi ErdingDemin Agricultural and Animal Husbandry Cooperative Society förklarar att kooperativet använder såmaskiner, drönare och mekaniserad plockning för att skörda.

Familjemedlemmar i en uigurisk bomullsfamilj i Xinjiang, Kina.
Familjemedlemmar i en uigurisk bomullsfamilj i Xinjiang, Kina. Foto: Torbjörn Sassersson

Centraliserade inköp, i kombination med tekniska och administrativa fördelar, har förbättrat bomullens avkastning och kvalitet. Den lokala jordbrukaren Aili Aihebaiti och hans fru säger ”Det här räcker för att en familj på fem personer ska kunna leva ett bra liv.”

De lättade bördorna gör att de uiguriska bönderna kan njuta mer av livet, skaffa andra jobb eller tillbringa mer tid med sina familjer. Enligt det jordbruksföretag som intervjuades ges 80% av vinsten till jordbruksfamiljerna som utdelning.

USA och Kina är bomullskonkurrenter

På bussen från bomullsodlarfamiljen frågade jag om orsakerna till vissa påståenden i västmedia om att det förekommer tvångsarbete i Xinjiang. Jag fick veta att det för närvarande råder konkurrens mellan USA och Kina när det gäller bomullsproduktion.

Både södra USA och Xinjiang i Kina är lämpliga regioner för framgångsrik bomullsodling.

Cotton production
Cotton production statistics. Source: Statista.com

Reuters skriver att USA införde en lag 2021 för att ”skydda sin marknad” från produkter som potentiellt kan ha påverkats av kränkningar av mänskliga rättigheter i Xinjiang. Washington hävdar till och med att Kina begår folkmord mot uiguriska muslimer.

Kina förnekar dessa påstådda övergrepp i Xinjiang, en stor bomullsproducerande region som också levererar mycket av världens material för solpaneler, fortsätter Reuters.

Eftersom bönderna kan producera bomull till låga priser av andra skäl än ”tvångsarbete”, har amerikanska företag svårt att konkurrera, så de behövde införa sanktioner mot Xinjiang, och för att införa sanktioner behöver de ”goda skäl”, såsom påhittade rykten om tvångsarbete och folkmord, säger kineserna.

 

Reportage, text, foto och video av Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq