Viktor Orbáns fredsturné för Ukraina och Europa: Kiev – Moskva – Beijing

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 juli 2024
- NewsVoice redaktion
Orban i Kina, 8 juli 2024. Foto: @PM_ViktorOrban

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har anlänt till Kina som en del av sin fredsturné, som inkluderat möten med Rysslands president Vladimir Putin i Moskva och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev. Nu har Orban landat i Beijing.

Viktor Orbán bekräftade att han redan är i Kina med ett foto av Kinas vice utrikesminister Hua Chunying som hälsade honom välkommen på flygplatsen och ett kort inlägg på X på måndagsmorgonen, där han skrev ”Fredsuppdrag 3.0 Peking”, skriver RT.

Förra veckan reste Orban till Kiev, där han träffade Volodymyr Zelensky i ett försök att övertyga honom om att överväga samtal om eldupphör med Moskva. Orban noterade att Zelensky ”inte gillade” hans förslag särskilt mycket.

Den ungerske premiärministern gjorde sedan ett överraskande besök i Moskva, som enligt hans kontor var en del av Orbans fredsbevarande och självpåtagna uppdrag. Orban och Putin förde flera timmars diskussioner i syfte att hitta den ”kortaste vägen ut” ur konflikten i Ukraina. Den ungerske ledaren medgav att Moskva och Kiev fortfarande står ”väldigt långt ifrån varandra” i denna fråga

Orban försöker åtminstone göra något för Ukraina och Europa.

Han skriver på X:

”Man kan inte skapa fred från en bekväm fåtölj i Bryssel. Även om det roterande EU-ordförandeskapet inte har något mandat att förhandla på EU:s vägnar kan vi inte luta oss tillbaka och vänta på att kriget mirakulöst ska ta slut. Vi kommer att fungera som ett viktigt verktyg för att ta de första stegen mot #fred. Detta är vad vårt fredsuppdrag handlar om.”

Orbans överraskande besök i Moksva Ryssland väckte ilska i Kiev och bland andra EU-ledare, men den ungerske premiärministern uppgav att ett av de viktigaste stegen för att få slut på konflikten är att ”etablera kontakt ” och hävdade att han inte behöver något EU-mandat för att främja fred.

Läs även: Fredsmissionären Viktor Orbán: ”Poängen med NATO är fred, inte ändlöst krig”

Ungern, som för närvarande innehar det roterande EU-ordförandeskapet, är en av få medlemmar i EU, tillsammans med grannlandet Slovakien, som upprätthåller neutralitet och vägrar att skicka vapen till Ukraina, konstaterar RT.

Fyodor Lukyanov, chefredaktör för Russia in Global Affairs, ordförande i det ryska Council on Foreign and Defense Policy skriver i RT:

”Orban har länge och konsekvent sagt att Europa blint och tanklöst, och utan någon som helst förståelse för verkligheten, dras in i ett stort krig och att detta måste stoppas. Och hans huvuduppgift är att förhindra att hans land dras in i en farlig kris. Det är ganska märkligt att ens behöva förklara att detta är en rimlig ståndpunkt.”

Besöket i Beijing kommer efter att Ungern ”med kort varsel” ställt in ett möte mellan utrikesminister Peter Szijjarto och hans tyska motsvarighet Annalena Baerbock, som strax innan meddelat att hon inte alls gillar Orbans fredsinitiativ.

Orban på X:

”China is a key power in creating the conditions for peace in the Russia Ukraine War. This is why I came to meet with President Xi in Beijing, just two months after his official visit to Budapest.”

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq