Forskare har upptäckt två åldersvågor: Accelererat åldrande vid 44 och 60

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 augusti 2024
- NewsVoice redaktion
Äldre män.

Ny forskning visar att åldrande hos människor sker i två accelererade faser vid 44 och 60 års ålder, snarare än som en gradvis process.

Studien, som publicerades i Nature Aging och genomfördes av forskare vid Stanford University och Nanyang Technological University i Singapore, har följt 108 deltagare över flera år för att undersöka molekylära förändringar kopplade till åldrande.

Två tydliga åldersvågor

Forskarna upptäckte att majoriteten av de molekyler de studerade uppvisade accelererade, icke-linjära förändringar vid just 44 och 60 års ålder.

Enligt Xiaotao Shen, biträdande professor i mikrobiommedicin vid Nanyang Technological University och huvudförfattare till studien, innebär detta att vi inte åldras successivt. Istället finns det specifika tidpunkter i livet där åldrandet accelererar och därmed påverkar vår hälsa i högre grad.

Förändringar i metabolism och hälsa

En av de mest påtagliga förändringarna är en minskad förmåga att bryta ner koffein och alkohol, särskilt kring 40 och 60 års ålder. Michael Snyder, professor i genetik vid Stanford och medförfattare till studien, påpekar att dessa förändringar återspeglar de två åldersvågorna.

Många börjar också uppleva problem med muskelmassa och fettfördelning i 40-årsåldern, medan muskelförlust (sarkopeni) blir mer framträdande i 60-årsåldern.

Förutom dessa metaboliska förändringar noterar studien att risken för sjukdomar ökar markant efter 60 års ålder. Vanliga hälsoproblem som uppstår inkluderar hjärt-kärlsjukdomar, njurproblem och typ 2-diabetes.

Möjligheter för Förbättrad Hälsovård

Genom att identifiera dessa åldersrelaterade mönster kan forskningen bidra till bättre diagnostik och förebyggande åtgärder mot åldersrelaterade sjukdomar. Studien har också identifierat så kallade ”kliniskt åtgärdbara markörer” som kan användas för att förbättra hälsovården och livskvaliteten hos den åldrande befolkningen.

Forskarna följde deltagare i åldern 25 till 75 år under nästan två år. Samtliga deltagare var friska och kom från olika etniska bakgrunder i Kalifornien. För att säkerställa noggranna resultat samlades blod, avföring, hud och svabbar från näsa och mun var tredje till sjätte månad.

Gemensamma ålderspunkter för båda kön

Ett intressant fynd var att de accelererade åldersförändringarna inte kunde förklaras av menopausen hos kvinnor, vilket ledde forskarna till slutsatsen att dessa åldersvågor är gemensamma för båda könen. Detta fenomen, som verkar inträffa runt 55 års ålder, är alltså inte könsspecifikt.

Tidigare studier har föreslagit ytterligare en åldersvåg runt 75 års ålder, men denna studie kunde inte bekräfta det på grund av att deltagarna inte var tillräckligt gamla för att inkluderas i den analysen.

Rekommendationer för livsstilsförändringar

Forskarna rekommenderar att man vidtar särskilda åtgärder kring dessa kritiska åldrar, såsom att minska alkoholkonsumtionen och öka fysisk aktivitet.

Snyder uppmanar särskilt personer som närmar sig 60 att vara försiktiga med kolhydratintaget och att dricka mycket vatten för att stötta njurfunktionen.

”Ta hand om dig själv noggrant vid specifika tidpunkter i ditt liv”, råder Shen, och betonar vikten av att vara medveten om dessa åldersvågor och anpassa sin livsstil därefter för att främja en hälsosam ålderdom.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq