Julian Assange klassas som en politisk fånge av Europarådet – Sverige kan stämmas

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 6 oktober 2024
- Christian Pavón, jurist
Julian Assange
Julian Assange.

I onsdags valde det Europeiska rådet att klassa Julian Assange som en politisk fånge. Av 121 medlemmar i rådet så valde 88 av medlemmarna att rösta ja för att klassificera Assange som en politisk fånge vilket innebär att en kvalificerad majoritet av rådet var eniga om det beslutet.

Julian Assange stämpling som en politisk fånge framförs med en medföljande motivering om att Julian Assange via sina handlingar har exponerat brott emot mänskliga rättigheter och att fri press är nödvändigt för att fria demokratiska stater ska fungera.

Julian Assange
Julian Assange

Den Parlamentariska församlingen som består av representanter från 46 länder sa också i motiveringen av sitt beslut:

”USA:s misslyckande att undersöka missförhållanden och människorättsövergrepp som Wikileaks avslöjade, i kombination med den hårda behandlingen av Assange och Ms Manning, skapar en uppfattning om att den amerikanska regeringens syfte med att åtala Assange var ”att dölja missförhållanden av statliga aktörer snarare än att skydda den nationella säkerheten”.

Detta beslut är väldigt viktigt då Europeiska Rådet bedömer om Europakonventionen om skyddet för de mänskliga rättigheterna aktualiseras eller inte.

I detta fall så har alltså Europeiska rådet ansett att Julian Assange inte bara blivit utsatt för ett övergrepp på sina mänskliga rättigheter, men också att han avslöjat hur USA har begått förbrytelser emot dessa rättigheter.

I klartext så kan detta innebära ett befriande prejudikat för både privatpersoner och journalister i hela Europa när det gäller att kunna bedriva journalistisk granskning av staten och dess aktiviteter.  

Det kan också komma att gå i strid med grundlagsändringen i november år 2022 som Sverige genomförde där avslöjande av samarbeten mellan stater, andra stater och icke statliga organisationer kan vara straffbara, även om staten själv begått brott som avslöjas i och med en granskning.

Det skulle således också kunna medföra att Sverige ställs inför Europadomstolen då denna lagändring kan anses strida emot Europakonventionen.

NewsVoice har även försökt nå Wikileaks för en direkt intervju med en representant men har inte fått något svar när vi försökte nå dem via telefon. Vi vill ha en intervju eller få en kommentar huruvida Julians representanter kommer att gå vidare till domstol och eventuellt stämma Sverige och Storbritannien.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq