Trumps tullpolicy blundar för att den amerikanska ekonomin är extremt beroende av import av sällsynta metaller. Mottullar angående dessa varor riskerar därför att leda till en ekonomisk kollaps i USA. Vill Trump rädda USA från ett ekonomiskt slukhål bör han riva ner sin ogenomtänkta policy om han vill göra USA Great Again.
Text: Hedi Bel Habib, fristående debattör. Filosofie doktor, forskare med lång erfarenhet av analysarbete inom statsförvaltning, varav 15 år på regeringskansliet.
USA är extremt beroende av import av sällsynta metaller
USA är starkt beroende av import för att tillgodose sitt behov av kritiska mineraler och råvaror, som även är eftertraktade av EU. Bland dessa finns nickel, kobolt, koppar och litium – nödvändiga komponenter för både industri och försvar.

Under 2024 var USA beroende av Kina, Malaysia, Japan och Estland för 80 procent av behoven av sällsynta jordartsmetaller, enligt USGS. USA har bara en enda fungerande gruva för sällsynta jordartsmetaller, ägd av MP Materials.
USA har samtidigt en av världens långsammaste processer för att öppna nya gruvor. Enligt befintliga analyser kan det ta upp till tjugonio år att starta en gruva i landet, vilket är näst långsammast i världen. Samtidigt dominerar Kina den globala produktionen och förädlingen av kritiska mineraler, vilket gör USA beroende av utländska leverantörer.
Mottullar kan leda till systemkollaps I USA
Kina har redan meddelat att man kommer införa tullar för sju typer av sällsynta jordartsmetaller som USA är extremt beroende av. Kina är världsledande när det gäller sällsynta metaller och förädlar 90 procent av världens totala produktion.
Det betyder att Kina redan nu kan försvåra utvecklingen inom sektorer som försvarsindustrin, teknologisektorn och den gröna omställningen. Det är inte bara den ekonomiska utvecklingen som skadas.
Utan dessa sällsynta metaller riskerar USA:s mest avancerade försvarssystem att gå från överlägsna till föråldrade.
Den amerikanska försvarsindustrin har ett växande behov av kritiska mineraler. För att möta detta försöker USA säkra leveranser genom att göra anspråk på Grönland eller ett forcerat avtal med Ukraina.
Fredsförhandlingarna om Ukraina handlar enligt USA:s president bland annat om sällsynta jordartsmetaller värda 500 miljarder dollar, men enligt varuexperter saknar Ukraina brytvärda sällsynta jordartsmetaller. Grönlands tillgångar är också betydligt lägre än Kinas, USA:s största importland.
Data från the United States Geological Survey (USGS), visar att Kina är världens största producent av sällsynta jordartsmetaller och har de mest sällsynta jordartsmetallreserverna – vilket som ett resultat innebär att många länder över hela världen är beroende av Kina för att möta sitt utbud och efterfrågan på sällsynta jordartsmetaller
Kinas begränsning av export av sällsynta jordartsmetaller drabbar inte bara USA, utan medför också strukturella skador på hela världsekonomin, då sällsynta metaller används inom radar, lasrar, stridsflygplan, vindkraftverk, kärnkraftverk, elbilar, elektronik, belysning och cancerbehandling.
Kinas senaste drag i handelskriget om att begränsa export av sällsynta jordartsmetaller har potentiellt stor påverkan på samtliga länders förmåga att producera viktiga produkter.
Trump behöver göra som Einstein
Albert Einstein sa:
”Problem kan inte lösas med samma tankesätt som skapade dem. Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka”.
Einstein menade också att man inte kan lösa problem som är fel definierade. Han har sagt att om han hade en timme tillgodo för att rädda världen, skulle han spendera 55 minuter på att definiera problemet och resterande fem minuter åt själva lösningen.
Trump har inte gjort som Einstein. Han radar upp ett gytter av tullar om hur man ska lösa USA:s handelsprobelem, utan att ens ha definierat själva problemet. Vill Trump rädda USA från ett ekonomiskt slukhål bör han lära av Einstein och riva upp sin ogenomtänkta tullpolicy om han vill göra USA Great Again.
Relaterat
- Wang Peng: Kina motståndskraftigt mot USA:s globala tullkrig
- Hedi Bel Habib: Trumps tullar är en ”lose-lose-strategi” för hela världsekonomin
- China Daily: China hits back at US tariffs to defend rules-based trade
- # Trumps tullpolicy