I ett försök att stoppa gängkriminaliteten i Sverige har regeringen lanserat en rad initiativ som syftar till att stärka rättsväsendet, förebygga rekrytering av unga till kriminella nätverk och förbättra säkerheten i skolor.
En debattartikel publicerad på regeringens hemsida och i SvD är signerad av ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin och justitieminister Gunnar Strömmer.
Kriminalisering av deltagande i kriminella gäng
Regeringen har tillsatt en utredning för att överväga införandet av ett särskilt straffansvar för deltagande i kriminella sammanslutningar. Syftet är att möjliggöra åtal mot personer som är involverade i organiserad brottslighet, även om de inte direkt utför brottsliga handlingar.
”Regeringens plan för att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten ligger fast. Det handlar om att slå hårt mot det grova våldet, strypa den kriminella ekonomin och bryta rekryteringen av barn och unga.”
Utredningen, som leds av kammaråklagare Hans Harding, ska presentera sina förslag senast den 13 februari 2026.
Stärkta insatser mot ungdomskriminalitet
För att förhindra att barn och unga dras in i kriminalitet har regeringen föreslagit flera åtgärder:
- Lagändringar: Förslag om att barn under 15 år ska kunna hållas kvar för förhör eller överlämnas till socialtjänsten i fler fall än tidigare.
- Finansiella satsningar: Totalt 357 miljoner kronor avsätts för att stärka det förebyggande arbetet mot ungdomskriminalitet, inklusive resurser till skola och socialtjänst.
- Stöd till socialtjänsten: Ytterligare 200 miljoner kronor tilldelas kommunerna för att utveckla och stärka socialtjänstens arbete med att förebygga och motverka brott bland unga.
”Mellan 2012–2022 tredubblades de dödliga skjutningarna. Mellan 2021 och 2023 nära på dubblerades antalet sprängningar. 2023 uppgick antalet sprängningar till den högsta noterade nivån sedan officiell kriminalstatistik över dessa brott började publiceras, med 149 fullbordade brott.”
Relaterat: Sprängningar raserar bilden av ett idealiserat Sverige – Mångkultur blev gängkultur
Förbättrad säkerhet i skolor
Regeringen har lagt fram en proposition för att stärka säkerheten i skolor, vilket inkluderar:
- Beredskapsplaner: Alla skolor ska ha en beredskapsplan för att hantera våldssituationer.
- Tillträdeskontroll: Åtgärder för att förhindra obehöriga från att komma in på skolområdet under skoltid.
- Väskkontroller: Rektorer ges möjlighet att besluta om undersökning av elevers väskor för att upprätthålla säkerheten.
- Ökad polisanmälan: Fler brott i skolan ska polisanmälas för att möjliggöra tidiga insatser.
”Vi arbetar också intensivt för att strypa de kriminellas tillgång på explosiva varor. Det arbetet sker både i Sverige och på EU-nivå.”
Polisens insatser mot sprängningar
Polisen har intensifierat sina insatser för att bekämpa den våg av sprängningar som drabbat landet. Åtgärder inkluderar förstärkning av personal i särskilt drabbade regioner, användning av drönare och hundförare, samt förbättrad informationsdelning och digital övervakning för att snabbt kunna gripa och lagföra gärningspersoner.
Regeringens samlade insatser syftar till att bryta gängens maktstruktur, förhindra rekrytering av unga till kriminalitet och återställa tryggheten i samhället.