Shaolin Wushu, även känt som Shaolin Kung Fu, är ett unikt fenomen som kombinerar kampsport, filosofi och kulturell tradition, berättar Anastasiya Simonova för TV BRICS, en mediapartner till NewsVoice
Enligt People’s Daily Online utvecklades det historiskt inom den distinkta buddhistiska miljön i Shaolin-klostret, beläget på berget Songshan i Henan-provinsen, och blev en del av munkarnas andliga och fysiska träning.
Shaolin Wushus ursprung är kopplat till munken Bodhidharma, som anlände till Kina från Indien på 500-talet. Han utvecklade ett system med övningar för att stärka kropp och sinne, vilket lade grunden till vad som skulle bli en kampsport.
Det var alltså inom Shaolin-klostrets murar som denna träning uppstod vilklen kombinerade fysisk träning, meditationsövningar och Chan-budismens filosofi.

Shaolin Wushu – hjärtat av den kinesiska kampkonsten
Anastasiya Simonova, medlem av expertrådet för kultur i ungdomsparlamentet under Ryska federationens statsduma, konstaterade i en kommentar till TV BRICS att Shaolin idag ofta kallas hjärtat av den kinesiska kampkonsten.
Samtidigt är Kinas kampsportstradition rik och mångsidig: till exempel skiljer sig stilen Tai Chi Chuan avsevärt från de dynamiska och attackinriktade teknikerna i Shaolin Wushu, tillade hon. Den baseras på smidighet, mjukhet och inre fokus.
Shaolin Wushu är dock mer än bara en metod för självförsvar – det är ett omfattande system för självdisciplin där fysisk styrka är underordnad inre kontroll och moraliska principer.
Det omfattar närstrid, vapenutbildning, fysisk träning för Shaolin-munkar, övningar för att utveckla inre styrka, energikultivering och fysisk återhämtning, samt meditation för att harmonisera sinnet.
Enligt Simonova ligger Shaolin Kung Fus unika egenskaper jämfört med andra östliga kampsporter i dess större betoning på det andliga snarare än det sportiga. Wushu har också blivit ett viktigt inslag i kulturdiplomatin:
”Shaolin Wushu fungerar som en viktig symbol för Kinas andliga kultur utomlands. Genom den förmedlar det moderna Kina sina traditionella filosofiska och moraliska-andliga värderingar till det internationella samfundet, vilket stärker de kulturella banden och lockar likasinnade individer.”
Idag finns skolor för kinesisk kampsport över hela världen. Shaolin-kulturcenter finns i mer än 50 länder, och klostret på berget Songshan tar emot cirka 7 miljoner besökare varje år.
Text: TV BRICS, en mediapartner till NewsVoice | Översättning: NewsVoice
Relaterat: Dr. Mark Cheng Shows Tai Chi Self-Defence Moves