Nya covidrestriktioner kan katalysera inhemsk terrorism i USA anser DHS

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 augusti 2021
- NewsVoice redaktion
Polisstat, kravallpoliser. Foto: Joan Brown 51. Licens: Pixabay.com
Polisstat, kravallpoliser. Foto: Joan Brown 51. Licens: Pixabay.com
Kravallpoliser. Foto: Joan Brown 51. Licens: Pixabay.com

VÄRLDEN. Department of Homeland Security (DHS) utfärdar en ny varning för personer och grupper som är engagerade i ”klagomålsvåld” (grievance-base violence). DHS-sekreteraren Alejandro Mayorkas sa i en CNN-intervju att DHS anser att inhemska våldsbejakande extremister utgör: ”det största terrorrelaterade hotet mot vårt hemland”.

DHS varnade i fredags för ett förväntat ökat och inhemskt hot i USA från våldsamma ”extremister” som motiveras av att klagomål mot regeringen och covidrestriktioner delas online, skriver Al Jazeera.

”Dessa extremister kan försöka utnyttja framväxten av Covid-19-varianter genom att betrakta det potentiella återupprättandet av covidrestriktioner i USA som en motivering för att utföra attacker”, uppges i DHS-bulletinen.

Ökat förväntat våld i samhället

DHS förbereder beslutsfattare i USA för extremistiskt våld som en följd av pandemirelaterade stressfaktorer vilka kan leda till mer påfrestningar och spänningar i samhället. Det finns till exempel anledning att förvänta sig mer våld i samhället i samband med 20-årsdagen för attacken i New York den 11 september 2001, anser DHS.

De brottsbekämpande tjänstemännen på DHS har blivit oroliga för en ny typ av ”inhemsk terrorism” i USA efter attacken på Capitol Hill den 6 januari 2021 för vilken Trump-anhängare fått skulden.

”Sådana hot förvärras också av effekterna av den pågående globala pandemin, inklusive klagomål mot säkerhetsåtgärder för folkhälsan…”

USA upplever en återupplivning av covidpandemin från 2020 i och med att den så kallade deltavarianten av coronaviruset sprids snabbt över större delen av landet.

Det kända TV-ankaret Lou Dobbs kommenterade syrligt DHS utspel från sitt ”diasporakonto” på Telegram:

”So more than half of the Country is considered a terrorist group now…”

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq