Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

75%

75.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 09:20.

USA:s finansdepartement förklarar hur G7 riktar in sig på rysk olja

publicerad 5 oktober 2022
- Gästskribent
Den indiska oljetankern "Jag Lok" levererar olja till en grekisk tankbåt. Foto: Nikkei.com
Den indiska oljetankern "Jag Lok" levererar olja till en grekisk tankbåt. Foto: Nikkei.com
Den indiska oljetankern “Jag Lok” levererar olja till en grekisk tankbåt. Foto: Riho Nagao, Nikkei.com

VÄRLDEN. Gruppen av G7-nationer vill begränsa Kremls intäkter från energiexport. G7:s sanktioner mot Ryssland kommer att riktas mot olja och petrokemikalier i tre faser, sa den amerikanske finansministern Ben Harris vid den europeiska råoljekonferensen Argus i Genève under tisdagen.

Enligt Ben Harris, som citeras av Reuters, kommer sanktionerna att ta itu med rysk råolja, för att sedan sedan fokusera på diesel och slutligen produkter med lägre värde som petroleumnafta. G7-sanktionerna bör av industrin ses som ett sätt att fortsätta handla, vilket säkerställer att rysk olja fortsätter att flöda, förklarade han.

“Pristaket kan betraktas som en säkerhetsventil på (EU:s) sanktionspaket”, sa Ben Harris och tillade: “Det förvandlar förbudet från ett absolut förbud till ett villkorligt förbud.”

Det pris till vilket rysk oljeförsäljning kommer att begränsas till har inte beslutats, noterade tjänstemannen och tillade att det kommer att vara tillräckligt högt för att ge ett incitament att upprätthålla produktionen och över den marginella produktionskostnaden för Rysslands dyraste oljekälla.

EU har också för avsikt att sanktionera rysk export och dessa restriktioner uppges motsvara det oljepristak som G7 enats om. Blocket kommer att förbjuda sjöburen import av rysk olja från och med den 5 december 2022 och av oljeprodukter från och med den 5 februari 2023, vilket klipper av vinsterna från finansiella tjänster och har en potential att stoppa den över hela världen.

Västerländska ledare enades i juni 2022 om att utreda ett pristak för att begränsa hur mycket raffinaderier och handlare kan betala för rysk råolja. Moskva har det gjort klart att man inte kommer att följa reglerna, utan i stället frakta sin råolja till länder som inte är bundna av taket. Den vice premiärministern i Ryssland Alexander Novak har varnat för att nationer som stöder pristaket inte kommer att få något ryskt bränsle.

Text: RT.com, US Treasury explains how G7 will target Russian oil — RT Business News (sök efter artikeln på Yandex eftersom Västs sociala medier censurerar länkar till ryska källor) | Översättning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq