NASA nekar Boeing att hämta hem strandade astronauter till jorden – Vill ge uppdraget till SpaceX

publicerad Idag 0:03
- Kristoffer Hell
Boeing Starliner och SpaceX
Boeing Starliner och SpaceX.

Drygt två månader, 63 dagar, efter att Boeings rymdskapsel Boeing Starliner drabbades av tekniska problem och strandade två astronuter på den internationella rymdstationen ISS, vill NASA ge uppdraget att återbörda duon till jorden till Elon Musks SpaceX.

Boeing protesterar och menar att de tekniska problem med deras kapsel Boeing Starliner som uppdagades under färden upp till ISS, och som NewsVoice tidigare rapporterat om, nu är åtgärdade.

I en artikel publicerad den 11 juli indikerade NewsVoice att detta var just vad som kunde ske, att SpaceX får uppdraget att återbörda de strandade astronauterna då det inte går att lita på Boeing och dess rymdkapsel (eller nya flygplansmodeller).

Det är inte känt vad de två strandsatta astronauterna Barry Wilmore, 61, och Suni Williams, 58, föredrar.

Astronauterna: Barry Wilmore och Suni Williams
Barry Wilmore och Suni Williams som togs till den internationella rymdstationen ISSI tidigare i år ombord på Boeings Starliner och som nu inte kan komma hem. Pressfoto: NASA

Efter att NASA avecklade sitt spaceshuttle program 2011 var Rysslands Soyusraket under flera år enda möjligheten att ta sig till och från den internationella rymdstationen ISS.

2023 började dock teknikmiljardären Elon Musks SpaceX att genomföra transporter till ISS, och den 5 juni 2024 hängde den alltmer stukade teknikjätten Boeing på, men lyckades bara med bedriften att bli först i världshistorien med att stranda två astronauter i omloppsbana runt jorden.

Videon nedan berättar historien om transporter till och från ISS och jämför de två ärkerivalerna Boeing Starliner och SpaceX.

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq