Den jungfruliga olivoljan ”Extra Virgin Fruttato” fick utmärkelsen ”Bäst i test”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 6:00
- NewsVoice redaktion
Olivolja
Olivolja.

Var tredje olivolja som säljs som extra virgin det vill säga jungfruolja klarar inte kraven för sin märkning. En av tio klarar inte ens EU:s gräns för att säljas som livsmedel, varnar Råd & Rön.

NewsVoice har 2024 publicerat artiklar och en video om olivolja, som visserligen var reklam, men vars avsändare påpekade att många olivoljor späs ut med fröoljor.

Sex av olivoljorna klarade inte ens kraven för sin märkning varav två var så dåliga att de inte kan klassas som lämpliga konsumentoljor.

Priset på oljorna varierar mellan 85 till 270 kronor per liter och det är inte den dyraste oljan som får högst betyg. I detta test råkar den bästa oljan ha ett av de lägsta priserna.

Bästa olivolja blev Coops Olive Oil Extra Virgin Fruttato som dessutom är en av de billigare oljorna i testet, skriver Råd & Rön i sin senaste undersökning av olivoljor. Coops olja får båda utmärkelserna ”Bäst i test” och ”Bra köp”.

Risk för fusk med olivolja

Råd & Rön skriver att olivproduktionen de senaste åren drabbats av torka och bristen på oliver har fått priserna på oljan att stiga kraftigt. Under 2024 har snittpriset i butik stigit med nästan 44 procent enligt jämförelsesajten Matpriskollen.

Samtidigt har rapsolja sjunkit i pris med 6,7 procent under samma period. Denna typ av på prisdifferenser kan fresta olivoljeproducenter att spä ut olivoljan med billigare alternativ.

Olivolja är bra för hjärtat

Olivolja är en viktig del av medelhavsdieten, som visat sig ha stora hälsofördelar, skriver TV Hälsa. “Det råder ingen tvekan om att kallpressad olivolja (extra jungfru) är det mest hjärtvänliga fettet som finns”, säger den norska läkare Fedon Lindberg. Det finns över 4000 internationella studier som visar detta, bekräftar han.

Hemligheten är bland annat polyfenoler.

Bäst i Råd & Röns test

Coop: Olive Oil Extra Virgin Fruttato
184 kr per liter
Bäst i test och Bra köp
78 poäng

De Cecco: Extra Junfruolja Classico
260 kr per liter
68 poäng

Zeta: 100% Italiano Fruttado Medio
240 kr per liter
66 poäng

Ica: I love eco – spansk Ekologisk Olivolja Extra Virgin
190 kr per liter
65 poäng

Sämst i Råd & Röns test  – Oljor som anses vara otjänliga som livsmedel

Primadonna (Lidl): Organic – Spansk Ekologisk Extra Virgin Oil
270 kr per liter
23 poäng

Ondoliva: Selection – Extra Virgin Olive Oil
176 kr per liter
20 poäng

Garant: Oliv Extra Virgin Olja Classico
170 kr per liter
18 poäng

Garant: Eko – Olivolja Spansk Extra Jungfru
156 kr per liter
16 poäng

La Española: Extra Junfru Olivolja
227 kr per liter
1 poäng

Terra Delyssa: Extra Virgin Olive Oil
176 kr per liter
1 poäng

Råd & Rön skriver att olivolja är känslig för ljus, syre och värme och bör förvaras i en ogenomskinlig eller mörk flaska med korken påskruvad. Undvik att ställa flaskan i solen eller i värmen vid spisen.

 

Källa och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq