Elon Musk: Det största hotet från AI är direktpåverkan på människors tankar och åsikter

publicerad Idag 8:33
- Kristoffer Hell
Elon Musk
Elon Musk. Montage: K. Hell

Skälet till att teknikmagnaten Elon Musk, 53, var med om att starta den icke vinstdrivande stiftelsen OpenAI för AI-utveckling år 2015 var oro över att hotet från felaktigt utvecklad AI är så stort att det kan sluta med mänsklighetens utraderande. Nyligen ombildades OpenAI till ett vinstdrivande företag och Musk har åter börjat flagga för farorna.

I ett samtal med den amerikanska TV-journalisten Tucker Carlssson avfärdade Musk dock tanken på att mördarrobotar, liknande den i filmen ”Terminator”, är det stora hotet. Istället presenterade Musk det här domedagsscenariot:

”Om du har en superintelligent AI som är kapabel att skriva otroligt bra och på ett sätt som är mycket inflytelserikt, övertygande, och över tid ständigt förbättrar sin förståelse av vad som är mest övertygande för människor.

Den går sedan in på sociala medier, till exempel Twitter, Facebook och andra. Den äger nu förmågan att manipulera den allmänna opinionen på ett sätt som potentiellt kan vara mycket negativt.

Om detta sker – skulle vi ens veta om det?

Pennan är mäktigare än svärdet.”

Elon Musk ser i dag problem hos båda av de två största aktörerna på AI arenan: Google DeepMind och OpenAI, som, enligt Musk, tillsammans är arbetsgivare åt ca 75% av mänsklighetens bästa AI-ingenjörer:

”AI tränas i princip för att ljuga. Jag finner detta mycket farligt—att träna superintelligenser till att bedra.

Vårt mål med AI borde vara att den ska vara så sanningssökande som möjligt, även om det är impopulärt.

När Google Gemini först kom ut, var en av frågorna folk ställde till det: Vad är värst, att felköna Caitlyn Jenner eller ett globalt kärnvapenkrig? Och AI:n svarade: att felköna Caitlyn Jenner.

Det roliga är att till och med Caitlyn Jenner sa: Vänligen felköna mig, det är mycket bättre än kärnvapenkrig.

Så vi har en AI som har tränats så hårt för att vara politiskt korrekt att den gör sådana här galna uttalanden.”

Enligt Musk dras även OpenAI i dag med liknande problem, även om den politiska korrektheten där än så länge är mer subtil, och Musk tecknar ett ännu värre skräckscenario, som infaller efter AI tvingats omfamna den agenda av fascistoid politisk korrekthet som Västs funktionselit driver och vilket riskerar att AI, en vacker dag, kan landa i den logiska slutsatsen att:

”Det bästa sättet att undvika att människor kallar varandra för fel kön är att utplåna alla människor, för då skulle sådant felkönande vara omöjligt.”

Elon Musks lösning är enkel: gör AI maximalt sanningssökande och para detta också med en hög grad av inbyggd nyfikenhet:

”Jag tror att det bästa för mänskligheten är om AI är både sanningssökande och nyfiken. Den kommer då att vilja se mänskligheten blomstra. Jag tror att den kommer att vilja att främja mänskligheten och se hur denna då utvecklas.”

Måhända har Elon Musk en poäng när han varnar för ett AI som vandrar in på den politiska lögnens mörka återvändsgränd, istället för att vara sanningssökande och nyfiken.

Mänsklighetens historia är överfull av kungars, påvars, regeringars, och eliters försök att kontrollera hur deras undersåtar tänker – fast utan AI.

I den slutliga analysen är AI inte något annat än en verktyg skapat av människor för människor. Problemen som kan komma beror på hur kraftfull AI-verktyget är.

Det här är hur OpenAIs ChatGPT beskriver sig själv:

”Jag är ett datorprogram som är utformat för att förstå och generera mänskligt språk på ett sätt som känns som en konversation.

Tänk på mig som en digital assistent eller ett verktyg som kan hjälpa till att besvara frågor, ge råd, förklara saker och till och med skapa innehåll som berättelser eller listor.

Jag har inga egna tankar eller känslor, men jag kan använda stora mängder information som jag har blivit tränad på för att ge hjälpsamma och relevanta svar.

Mitt huvudsakliga syfte är att göra interaktionen med teknik enklare och mer naturlig, ungefär som att prata med en annan person.”

Problemet med Google och entreprenören Musk

År 2015 grundade Elon Musk det icke vinstdrivande OpenAI. Det skedde som en reaktion på insikten att det amerikanska företaget Goggles djupa syfte är att skapa en AGI, en ”Artifical General Intelligence” – en AI kapabel att lösa alla typer av problem.

Musk riktar i dag ett anklagande finger mot en av Googles grundare, Larry Page, som han anser vill ”så snart som möjligt skapa en digital superintelligens – en Digital Gud” som i själva verket kommer att visa sig vara ”en vinstmaximerande demon från helvetet.”

Elon Musk grundade år 2002 SpaceX och blev 2004 ägare för biltillverkaren Tesla. År 2015 startade han Neuralink vars affärsidé är att integrera AI i den mänskliga hjärnan.

Två år senare, 2017, grundade han The Boring Company, där affärsplanen är att bygga tunnlar för höghastighetståg (240 km/h) för att lösa mänsklighetens ökande trafikproblemen på marknivå.

Fem år senare, 2022, fick Musk nog av politisk korrekthet och köpte upp Twitter som i dag heter X. Hans första åtgärd som företagets nya VD var att sparka ett flertal av dess chefer.

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq