Javier Milei och Argentina ska kämpa för individuell frihet och stoppa FN:s auktoritära politik

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 10:39
- NewsVoice redaktion
Javier Milei - General Debate of the 79th Session of the General Assembly of the UN
Javier Milei, Argentinas president, talar i generaldebatten vid FN:s generalförsamlings 79:e session (New York, sep 2024).

I ett brinnande debuttal inför FN:s generalförsamling framförde Argentinas president Javier Milei, känd för sina starka libertarianska åsikter, en kraftfull kritik av FN:s auktoritära mål.

Javier Milei kritiserade vad han beskrev som organisationens avvikelse från sitt grundläggande uppdrag mot att främja kollektivistisk och auktoritär politik.

Den 53-årige ekonomen och politikern utfärdade en allvarlig varning till världen och betonade att FN:s nuvarande kurs, särskilt dess främjande av Agenda 2030, hotar individuella friheter, nationell suveränitet och globalt välstånd.

Ett försvar för friheten

Milei inledde sitt tal med att erkänna det ursprungliga syftet med Förenta Nationerna, som grundades efter andra världskriget för att förhindra en ny global konflikt och främja fred. Han berömde organisationen för att ha underlättat ”den längsta perioden av global fred i historien ”, en anmärkningsvärd prestation med tanke på förödelsen under två världskrig som krävde mer än 120 miljoner liv.

”Alla människor är födda fria och lika i värdighet och rättigheter ”, konstaterade Milei och hänvisade till den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, som han tillskrev en stor del av världens stabilitet och tillväxt efter kriget.

Hans beröm var dock kortvarigt. ”Vid någon tidpunkt”, fortsatte han, ”slutade denna organisation att se till sina huvudmål … och började förändras.” Enligt Milei har FN gått från sitt ursprungliga syfte att upprätthålla fred och mänskliga rättigheter till att bli en överstatlig organisation som påtvingar medlemsländerna sin ideologi.

Detta skifte, menade han, har urholkat nationernas suveränitet och begränsat de individuella friheterna.

Fördömande av Agenda 2030

Javier Mileis mest skarpa kritik riktades mot FN:s Agenda 2030, ett ramverk för att hantera globala utmaningar som fattigdom, ojämlikhet och klimatförändringar genom mål för hållbar utveckling.

Han beskrev Agenda 2030 som ”ett överstatligt regeringsprogram som är socialistiskt till sin form ” och tillade att även om dess avsikter kan verka ädla så hotar dess metoder att undergräva individuella rättigheter och nationellt självbestämmande.

”Den utger sig för att lösa modernitetens problem med lösningar som drabbar nationalstaternas suveränitet och kränker människors rätt till liv, frihet och egendom”, hävdade han. Milei hävdade att FN:s kollektivistiska politik i grunden är felaktig, eftersom den innebär regleringar och restriktioner som hämmar den ekonomiska tillväxten och förvärrar de problem som den försöker lösa.

Javier Milei nämnde Argentinas erfarenhet av kollektivistisk politik, som han hävdade ledde till ”fattigdom, anarki och en total brist på frihet”.

Utmaningar för global styrning och internationella institutioner

Milei var lika skarp i sin kritik av de globala styrningsstrukturerna, särskilt de som är relaterade till den ekonomiska politiken. Han anklagade internationella kreditinstitut för att skapa ”giftiga relationer ” med utvecklingsländer och tvinga dem till evig skuldsättning genom program som de varken vill ha eller behöver.

Denna ekonomiska inblandning, menade han, hindrar fattiga länder från att utnyttja sina resurser och hämmar deras utveckling.

Han kritiserade också FN för dess inställning till miljöpolitiken, särskilt nollutsläppsmålen, som han hävdade skadar fattiga länder oproportionerligt mycket. Enligt Milei begränsar denna politik, som har sina rötter i ”malthusianska ståndpunkter ”, den ekonomiska tillväxten i utvecklingsländerna och förvärrar den globala ojämlikheten.

FN:s misslyckanden när det gäller mänskliga rättigheter och säkerhet

Milei kritiserade vidare FN för vad han såg som dess hyckleri när det gäller att främja mänskliga rättigheter. Han kritiserade FN för att ha inkluderat ”blodiga diktaturer ” som Kuba och Venezuela i FN:s råd för mänskliga rättigheter och anklagade organisationen för att blunda för deras övergrepp.

”I samma hus som påstår sig försvara de mänskliga rättigheterna”, sade Milei , ”har vi också inkluderat blodiga diktaturer… utan klander.”

Javier Milei kritiserade också FN:s hantering av Israel-Palestina-konflikten och beklagade att den enda liberala demokratin i Mellanöstern, Israel, konsekvent har varit måltavla. Samtidigt misslyckas organisationen med att ta itu med hotet från terrorismen.

I frågan om global säkerhet pekade Milei på det pågående kriget i Ukraina, som han beskrev som en ”avvikande rysk invasion ”, som har lett till att över 300.000 människor har dött och över en miljon har skadats.

Han fördömde FN:s passivitet i konflikten och hävdade att organisationen har blivit ”maktlös när det gäller att hitta lösningar på verkliga globala konflikter”.

Argentinas och Javier Mileis riktning: Förkämpar för frihet

I Mileis tal deklarerades också Argentinas nya utrikespolitiska inriktning. Han betonade att Argentina genomgår en ”djupgående förändringsprocess ” genom att anamma frihetsprinciperna, som inkluderar försvar av liv, egendom, yttrandefrihet, religionsfrihet, handel och begränsad regering.

Detta skifte, förklarade han, innebär ett avsteg från Argentinas historiska neutralitetspolitik i globala frågor. ”Från och med denna dag”, förklarade Milei, ”kommer Republiken Argentina att överge sin historiska neutralitetspolitik och gå i spetsen för kampen för att försvara friheten.”

Milei uppmanade likasinnade nationer att tillsammans med Argentina motsätta sig Agenda 2030 och förespråka en ”ny agenda för denna ädla institution, det vill säga en agenda för frihet”.

Mileis tal avslutades med en ihärdig uppmaning till handling: ”Om Förenta nationerna vill återuppta de principer som ledde till dess födelse och anta den roll som det utformades för, kan det räkna med Argentinas fulla stöd i sin kamp för frihet.”

Han klargjorde dock att Argentina inte kommer att stödja en politik som begränsar individuella friheter eller kränker naturliga rättigheter, oavsett internationell konsensus.

Slutsats: En kamp om framtiden för global styrning

Javier Mileis tal till FN:s generalförsamling var en skarp avvikelse från den diplomatiska retorik som vanligtvis förväntas vid sådana sammankomster. Han anklagade FN för överdrifter och misskötsel och krävde en återgång till organisationens ursprungliga syfte att försvara frihet och suveränitet.

Genom att fördöma Agenda 2030 och kollektivistisk politik positionerade Milei Argentina som en ledare i den globala kampen för individuell frihet, nationell suveränitet och fria marknader. Som han förklarade för församlingen : ”De som förväntar sig att skörda frihetens välsignelser måste, precis som människor, genomgå tröttheten att stödja den.”

Med detta tal skisserade Milei sin vision för Argentinas roll på världsscenen och uppmanade nationerna att ompröva inriktningen på den globala styrningen under 2000-talet.

Huruvida hans budskap kommer att vinna gehör hos andra ledare återstår att se, men Milei klargjorde att Argentina kommer att stå upp för frihet – oavsett vad det kostar.

 

Källa och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq