Stoltenberg borta – Mark Rutte ny chef för NATO

publicerad Idag 16:16
- Kristoffer Hell
Mark Rutte
Mark Rutte.

Nederländernas tidigare premiärminister Mark Rutte blev den 1 oktober 2024 ny chef för krigsalliansen NATO. När den avgående chefen Stoltenberg intervjuades i norsk TV fick han underkänt i säkerhetspolitik.

Under sin första presskonferens som chef för världens största krigsorganisation, NATO, med 32 medlemsländer, lovade Rutte att Ukraina skulle få bli medlem i både EU och NATO, men fann även tid att fördöma Ryssland och varna Kina.

Rutte är 57 år och var som ledare för det vänsterliberala partiet VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) premiärminister i Nederländerna mellan 2010 och 2024. Han var innan dess avdelningschef i Europa på det amerikanska företaget Unilever.

Rutte är ensamstående och saknar familj.

Efter sin avgång som NATO-chef intervjuades Jens Stoltenberg, 65, av den norska statstelevisionen och passade då på för att varna för Kina (15 minuter in) och fick då frågan:

”Hur många länder har Kina angripit militärt de senaste 40 åren?”

Stoltenberg började med att säga att ”det vi ser är att Kina tar sig rättigheter”, men avbröts av programledaren som bad honom att svara på frågan.

”De har gått in i Vietnam”.

Programledaren:

”Svaret är noll”.

Stoltenberg fick sedan frågan hur många länder Kina har militärbaser i utomlands.

”Ett fåtal”.

Programledaren:

”Ett land. Djibouti. Under samma period har USA angripit 13 länder och har 750 baser i 80 länder, många av dem längs gräsen till Kina. Men du menar ändå att det är Kina som är hotet?”

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq