Den prisbelönta fredsaktivisten Agneta Norberg har gått med i fredspartiet MoD

publicerad Idag 15:37
Agneta Norberg
Agneta Norberg

Det var efter fredsalliansens manifestation för fred den 28 september 2024 i Stockholm som MoD medarrangerade och som Agneta höll tal på som hon bestämde sig för att gå med i partiet MoD. 

Agneta Norberg, 87 år från Västerbotten, är en av Sveriges mest framstående fredsaktivister. I över fyrtio år har hon kämpat mot krig och militarisering, och hennes engagemang har lett till att hon arresterats på fem olika militärbaser runt om i världen, senast i Luleå 2015 under en protest mot en NATO-övning.

Hon har hållit föreläsningar om den globala upprustningen och dess dolda politiska spel, och har mottagit flera utmärkelser för sitt arbete.

Agneta Norberg är en av grundarna av Kvinnor för Fred som bildades 1980 och sitter för tillfället i styrelsen för Global Network Against Weapons and Nuclear Power in Space.

Agneta Norberg har genom sitt tydliga ställningstagande för fred mot kriget mot Ryssland stött på starkt motstånd. Efter en ledarartikel i Expressen i maj 2022 med titeln “Vänsterpartiet måste hålla rent från putinister” blev hon utesluten ur flera gemenskaper för fred.

Hon berättar att många vågade inte stå nära henne, och att Kvinnor för fred, en organisation hon engagerat sig i länge och varit med och startat, blev varnade av en högt uppsatt person. De fick höra att så länge

Agneta var medlem skulle de inte få några bidrag. Svenska Kvinnors Vänsterförbund, där Agneta varit medlem sedan 1973, vågade heller inte behålla henne och valde till slut att utesluta henne.

Det som sårade henne mest var när hon också uteslöts från Vänstern i Svenska kyrkan, där hon länge varit aktiv trots att hennes kyrkliga engagemang ofta förvånar de som ser henne som enbart en fredsaktivist.

Läs mer på MoD:s hemsida


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq