Intern turbulens inom liberalerna i Kanada – Justin Trudeau kan tvingas avgå

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Igår 6:00
- NewsVoice redaktion
Justin Trudeau

Den senaste tidens interna spänningar inom det liberala partiet i Kanada har lett till en debatt om premiärminister Justin Trudeaus ledarskap. En fraktion av liberala parlamentsledamöter har uttryckt tvivel om Trudeaus förmåga att leda partiet framgångsrikt in i nästa val.

De hänvisar till dåliga opinionssiffror och den senaste tidens bakslag i valrörelsen. Denna grupp har cirkulerat ett brev, som ska ha undertecknats av cirka två dussin parlamentsledamöter, vilket uppmanar Trudeau att avgå frivilligt.

Deras oro fokuserar på Trudeaus upplevda kamp för att återfå allmänhetens förtroende mitt i ett växande opinionsgap som gynnar de konservativa.

Medan vissa parlamentsledamöter har uttryckt sitt missnöje privat, har andra, som Charlottetown MP Sean Casey, offentligt stöttat idén om att Trudeau ska avgå.

Framstående personer i partiet, inklusive innovationsminister François-Philippe Champagne, har dock försvarat Trudeau och istället föreslagit ett behov av ”obevekligt fokus” på politik för att återuppbygga partiets ställning.

Framför allt har potentiella ledarskapskandidater, som Mark Carney, tidigare chef för Bank of Canada, hållit sig försiktiga. Carney har avstått från att öppet utmana Trudeau.

Mötet präglades av ett känslomässigt laddat svar från Trudeau, som erkände oron samtidigt som han bekräftade sitt åtagande att fortsätta leda.

Trudeau har gått med på att reflektera över sitt ledarskap, men det är fortfarande osannolikt att han kommer att avgå utan en formell partimekanism som genomdriver ett sådant steg, eftersom Liberalerna saknar ett förfarande för ledarskapsgranskningar mellan valen.

Partiet har angivit den 28 oktober som ett datum av vissa parlamentsledamöter när Trudeau måste meddela sitt beslut om den framtida riktningen. Liberal Party utvärderar sitt alternativ för att förbli konkurrenskraftigt mot de konservativa som nu växer i styrka i Kanada.

Trudeaus beslut kommer inte bara att påverka partiets strategiska inriktning utan även nästa federala val.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq