Den brittiska personliga tränaren Sama Hoole sammanfattar hur tidningen Time Magazine 1984 deltog i hälsopropagandan mot ägg, smör och kolesterol för att 30 år senare uppmana människor att äta smör.
Text: Sama Hoole
Mars 1984: Time Magazine publicerar artikeln ”Cholesterol: And Now The Bad News” med ett sorgset ansikte gjort av bacon och ägg på omslaget. Artikeln förklarar total krig mot kolesterol och mättat fett i kosten. Ägg är gift. Smör är dödligt.
Den amerikanska allmänheten blir panikslagen och byter över till margarin och äggvitor över en natt.
September 2014: Time Magazine publicerar artikeln ”Eat Butter” (Ät smör) med en bild på en smörkringla.
Trettio år senare erkänner de att de hade fel. Vetenskapen har aldrig stött kolesterolhypotesen. Mättat fett orsakar inte hjärtsjukdomar. Kolesterol i kosten höjer inte kolesterolvärdet i blodet nämnvärt, men här är vad som hände mellan dessa omslag:
Tre decennier av människor som undvek ägg och smör. Tre decennier av margarinkonsumtion som spred transfetter i befolkningen. Tre decennier av lågfeta produkter fyllda med socker. Tre decennier av stigande hjärtsjukdomar trots att alla följde riktlinjerna.
Time Magazine tillbringade 30 år med att skrämma människor om fett, bidrog till en epidemi av fetma och diabetes, och erkände sedan tyst ”oops, glöm det” med en bild på en smörkringla. Ingen ursäkt. Inget ansvarstagande. Inget erkännande av skadan. Bara ”ät smör” som om de inte hade tillbringat tre decennier med att säga att det skulle döda dig.
De människor som trodde på dem 1984 och undvek fett i 30 år medan de blev sjukare får inte tillbaka de åren. Den metaboliska skadan är gjord. Förtroendet är förstört, men åtminstone fick Time två ikoniska omslag ut av det.
Text: Sama Hoole
NewsVoice är en nättidning för oberoende nyheter, analyser, reportage och debatt.
