Dr Annika Dahlqvist påpekar i debatten om transfetter att det sannolikt är det industriella härdade fettet som är boven när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar snarare än naturliga transfetter.
Det har länge funnits en (o)vana att säga att transfetter är farliga för hjärtats hälsa. Problemet är att det i smör också finns transfetter, även om de har en annan kemisk sammansättning än i de härdade fetterna. Nutritionisterna slår genast tillbaka när någon säger att transfetter är farliga, och säger att de finns även i smör.
Dessutom finns det inte transfetter i de moderna omestrade margarinerna (som tex Becel och Milda), vilket inte automatiskt gör dem mindre farliga.
Vi vet inte om det är transfetterna som är farliga, eller om det är någon annan aspekt av härdat fett som är det.
Därför tycker jag att vi i stället för transfetter ska säga att det är industriellt härdat fett som är farligt för hjärtat.
Källa: Annika Dahlqvists blogg