Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

GSK-lobbyisten Johan Thor låg bakom HPV-vaccinet i Sverige

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 januari 2013
- NewsVoice redaktion

HPV-vaccin,   Johan Thor, lobbyistHjärnan bakom HPV-vaccinets oerhört framgångsrika introduktion i Sverige var public affairs-chefen Johan Thor från GlaxoSmithKline (GSK). Johan Thor blev därför utsedd till Årets lobbyist år 2008 av tidningen Resumé. 

Resumé skrev att framgången till att läkemedelsbolaget lyckades driva fram ett beslut om att alla flickor i tolvårsåldern ska erbjudas HPV-vaccinering skedde genom “klassisk lobbying”.

Så här motiverade juryn för Årets lobbyist sitt val:

“I sin kampanj för att få in HPV-vaccin i allmänna vaccinationsprogrammet har de fått med sig andra tunga aktörer, som frivilligorganisationer och politiska partier. Frågan kom från ingenstans, väcktes ur en icke existerande debatt, men GlaxoSmithKline satte snabbt dagordningen och drev fram ett beslut i frågan.”

Johan Thor sa följande till resumé när han blev utsedd till Årets lobbyist 2008:

“Exakt vilka strategier vi använt oss av vill vi av naturliga orsaker inte avslöja. Men att vi träffat de politiker och andra beslutsfattare som på olika nivåer är ansvariga för frågan ligger i sakens natur.”

Industrins spinndoktorer finns överallt

Stöd NewsVoiceNär GSK fick Cervarix godkänt av Läkemedelsverket började de genast marknadsföra vaccinet genom radioreklam och annonser. Samtidigt pågick kontakterna på den politiska nivån. Bland annat medverkade de till ett riksdagsseminarium med S-kvinnorna och 1,6-miljonerklubben på temat ”Jämställd och rättvis vård”, skriver Resumé.

SBU, Statens beredning för medicinsk utvärderingen, motsatte sig en obligatorisk vaccination på DN debatt.

En politiker som arbetade hårt för vaccinerandet mot livmodershalscancer var Nalin Pekgul. Hon  varnade för “nya klassklyftor” om inte obligatorisk vaccination infördes. ”P1 Morgon” var med på noterna.

Socialstyrelsen gav sedermera sin rekommendation om obligatorisk vaccination.

Johan Thor sa till Resumé att Cervarix är ett av de dyrare vaccinerna att införa i det allmänna vaccinationsprogrammet. HPV-vaccin innebar nästan en tredubbling av vaccinationskostnaden i landstingen på några år. Denna kostnad är någon annans vinst och GlaxoSmithKline var en av vinnarna.

Johan Thor var politisk sakkunnig hos Per Unckel i den borgerliga regeringen 1991-94. Thor ledde GSKs public affairsavdelning på 16 personer. Där fanns också Agneta Karlsson, ansvarig för politikerkontakter, som var statssekreterare åt den socialdemokratiska regeringen.

En annan viktig spinndoktor för att införa föreställningen om HPV-vaccinet förträfflighet var grundaren av 1,6-miljonerklubben, Alexandra Charles. Johan Thor nämner hur han och Alexandra Charles samarbetat med patient- och intresseorganisationer, haft seminarier med politiker och andra beslutsfattare.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Resumé om Årets lobbyist 2008

SvD: ”Vem är redo att agera i Sverige?”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq