Patrik Nyberg: Bokbål i Sverige! Nu stoppas forskares bok om misstänkt justitiemord

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 juni 2009
- NewsVoice redaktion
Patrik Nyberg - Pressfoto: eget verk
Patrik Nyberg - Pressfoto: eget verk
Patrik Nyberg – Pressfoto: eget verk

Docenten Max Scharnberg har under en rad år granskat det så kallade Södertälje-fallet där en flicka berättade om ritualmord. Scharnbergs slutsatser är att pappan till flickan utsattes för ett justitiemord. Boken, som beviljats pengar av vetenskapsrådet, stoppas nu av Uppsala universitet.

Text: Patrik Nyberg (Twitter), idéhistoriker och frilansjournalist. Nyberg har i en C och D-uppsats granskat styckmordsmålet | Denna artikel publicerades ursprungligen på Newsmill.se 2009-06-03 och den återpubliceras med tillstånd från Nyberg på samma datum i NewsVoice. | Vill du också ha en artikel återpublicerad från Newsmill, kontakta NewsVoice.

Thomas Thorilds ord att: “Tänka fritt är stort men tänka rätt är större” står skrivna ovanför ingången till aulan på Uppsala universitet. Ett mer passande citat vore istället att “Tänka fritt är stort men tänka politiskt korrekt är större”. Max Scharnbergs bok har granskats och godkänts av utomstående expertis samt beviljats pengar av Vetenskapsrådet. Ändå väljer universitetet att stoppa boken. Anledningen är troligtvis den heta potatis som Södertälje-fallet är för universitetet.

Professorn, Eva Lundgren, har tidigare skämt ut sig genom att hävda att flickans berättelser om ritualmord är sanna. Rikskriminalen gjorde utgrävningar men hittade inget. Den här tidens häxprocesser importerades som mycket annat från det stora landet i väster.

Idag skulle ingen längre tro på Lundgren och hennes gelikar men för knappt 15 år sedan var tidsandan en annan. Frågan är vad det var i tidsandan som gjorde att saker sågs som sanna under 1980 och början av 1990-talet fast de avfärdas som fantasier och hokuspokus i våra dagar. Scharnbergs bok är ett stycke viktig nutidshistoria som förtjänar att spridas och inte brännas upp som Uppsala universitet önskar. I Södertälje-fallet dömdes pappan till 5 års fängelse för sexuella övergrepp på sin ena dotter. Scharnberg menar i sin granskning att hans material visar att pappan utsatts för ett gigantiskt rättsövergrepp och är oskyldig till det som han dömdes för.

ArcanumSkolan 2024

Anledningen till varför denna historia är så känslig för det akademiska etablissemanget är att Scharnberg lyfter fram de synsätt som vid 1990-talets början sågs som sanna. Tron på bortträngda minnen och psykoanalytiska förklaringsmodeller stod vid denna tid högt i kurs. Freudanhängarna är idag en marginaliserad grupp men hade vid denna tid stort inflytande. De gavs tillträde till rättssalarna och deras tolkningar av saker och ting ledde till katastrofer för många familjer.

Som exempel på tidigare nämnda kan jag berätta om en dom från tidigt 1990-tal där den Freudianskt inspirerade psykologen ansåg att incest var bevisat då pappans dotter byggt en mur av de klossar som hon lekte med. Detta sågs som ett bevis på att flickan ville bygga en palissad mot pappan.

Detta “bevis” gjorde att fallet drogs till domstol där pappan förvisso friades men efter detta var en knäckt man. Vad är det då som lärts ut vid våra lärosäten? När jag själv läste idéhistoria för några år sedan lyste kritiken av psykoanalysen med sin frånvaro. Det akademiska etablissemanget vet att många av de humbugteorier som lärdes ut som sanningar och under en tid fick fritt spelrum i rättsväsendet har ställt till irreparabla skador för människor.

Denna del av vår nutidshistoria förtjänar att granskas och det gör Scharnberg med den äran. Därför ses han som ett problem för de som inte vill lyfta fram offren för de ovetenskapliga teorier som lärdes ut. Och därför hålls Eva Lundgren och hennes meningsfränder under armarna då deras forskning aldrig hotat män och kvinnor med makt.

Text: Patrik Nyberg (Twitter), idéhistoriker och frilansjournalist

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq