Börje Peratt: Avregleringarna har gått snett

publicerad 3 juli 2009
- Börje Peratt
Börje Peratt. Foto: eget verk, 27 april 2021

OPINION. Visioner om ett rikare samhälle har gått i stå och kulturen har drabbats
På centrala områden har kostnaderna skenat och orsakat svårigheter för de nya generationerna. Under min ungdom låg en hyra på 1/10 i värsta fall 2/5 av en normallön.

Idag får man räkna med att hyran tar minst 2/3 ibland hela lönen och enda sättet att klara sig är genom hyresbidrag.

Utanpå det har vi energipriser på en nivå som är rena stölden. Varför ska Sverige med både vatten- och kärnkraft behöva ha så dyra elpriser? Oljan och bensinen kostar det vet vi ju och inte lär det bli billigare. Men att man inte tagit fram alternativa driftssystem och miljövänligare kommunikationer beror på fantasilöshet och kortsiktiga vinstintressen.
Sedan har vi teletrafiken.

Nu börjar dessa priser sjunka men under avregleringen så steg priserna istället för tvärtom. Så fri konkurrens innebär inte nödvändigtvis att konsumenterna vinner på det.

Jag är ytterligt tveksam till att avreglering av järnvägen leder till konsumentfördelar. Kaos, panik och prishöjningar är de mer självklara konsekvenserna. Jag är för fri företagsamhet men inte sådan som byråkrater manar fram. Då väntar ett slags “vilda västern” och laglöshet. Jag ser snarare framför mig att man satsar där det behövs och det är på bostadsområdet.

ArcanumSkolan 2024

Släpp loss byggkrafterna men ställ krav på snygga, smarta, billiga ekobostäder. En etta ska inte kosta mer än högst 1/5 del av en normal låginkomst. Då får vi också lägre priser på alla områden inom bostadsmarknaden. Elpriserna ska ner till hälften. Sänk avgifterna för kollektivtrafiken och järnvägstrafiken för alla upp till 30.

Sänk priserna ytterligare på telefoni och bredband. Då blir det inte så svårt att betala för sig även när det gäller kultur, musik och film. Det som ger livet mervärde måste få kosta något.

Text: Börje Peratt

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *