Hanno Essén: en ledare utan ansvar

publicerad 24 mars 2011
- Robert Hahn

Aftonbladet skriver den 23 mars att ”fett-doktorn” Annika Dahlqvist allvarligt funderade på att begå självmord när hon utnämndes till Årets Förvillare av föreningen Vetenskap och folkbildning (VoF) i december 2009. Hon vill nu att “utmärkelsen” dras tillbaka.

VoFs ordförande, fysikern Hanno Essén, säger att föreningen inte alls kommer att ta tillbaka utnämningen. Han menar att den som ger sig in i den offentliga debatten får tåla detta. Så låter det alltid när VoFs kritik ifrågasätts. Inte ett uns av självrannsakelse.
Hanno Essén förbiser att han alltid är ansvarig för sina handlingar och dess konsekvenser. Och det ansvaret kan ingen människa undandra sig, inte ens genom att hänvisa till praxis i den offentliga debatten eller genom att sprida ut ansvaret genom att gömma sig bakom kollektiva föreningsbeslut. Man kommer aldrig undan ansvaret. Det är en tung moralisk skuldbörda för Essén eftersom jag själv talat med flera tidigare “förvillare” och har förstått att denna utmärkelse orsakar omfattande mänskliga skador.

Personer som ger sig in i den offentliga debatten har dessutom anledning att förvänta sig att den sker på värdiga och moderna villkor. Debatt är att ge och ta och skapa synteser mellan olika synsätt. Sådant skapar växande. Att utan varning och kommunikation utnämna någon till offentlig knasboll och skicka runt det till alla Sveriges dagstidningar är helt ovärdigt en akademiker. Det är enbart destruktivt och leder bara till sorg och elände. Det omöjliggör allt vidare konstruktivt samarbete. Att förlöjliga och medvetet skada andra på detta sätt är skamligt och solklart oetiskt. Men denna förvillarutmärkelse andas VoFs grundares, Sven Ove Hanssons, kommunistiska förflutna. Ser man saken i det ljuset blir denna anakronism mer begriplig.

Om Annika Dahlqvist frågat mig hade jag bestämt avrått från att vända sig till VoF och be dem dra bort priset. VoF är en förening som är intresserade av mobbning, och de blir bara upphetsade ju mer skada de orsakar. Ge dom inte det! Tids nog kanske de växer upp och förstår vilken skada de ställer till med.

“Förvillare” i mängd

Ett sätt att minska betydelsen av otrevliga saker är att skoja om dom. Jag ser just att skämt-sajten www.aretsforvillare.nu åter öppnat för omröstning. Det var ju strax före jul som VoF:s grundare Sven Oven Hansson utnämndes till förvillare i kraft av bl.a. hans idéer om att vem som helst kan bedöma forskning trots avsaknad av förkunskaper. En del som skrivit till min blogg ger uttryck för samma sak med påståendet att “vem som helst kan se när kejsaren är naken”. Ja, det är ju helt vansinnigt. Vetenskap har faktiskt betydligt mer komplicerat än så. Nu är Sven Ove Hansson förpassad till “Hall of Shame” vilket ju säkert kan få några gamla förvillare att åtminstonde le lite grann.

Jag förstår inte riktigt varför Vetenskapsakademin och Kungl. Tekniska Högskolans (KTHs) rektor kommit med som kandidater, men jag skall försöka ta reda på det till en senare blogg. Jag vet att Vetenskapsakademin samarbetar både med VoF och deras systerförening, Humanisterna. Mycket av VOFs verksamhet sker inom ramen för skattefinansierad arbetstid på KTH. Det är olämpligt eftersom VoF inte följer akademiska regler eller ens dess ideologi. Men det förhållandet har ju pågått i decennier och är inget nytt.
Missa inte tillfället att rösta! När jag gjorde det alldeles nyss framkom att Kungliga Vetenskapsakademin ligger illa till. Tja, de är ju onekligen slarviga när det gäller valet av samarbetspartners. Att ge extremistorganisationer legitimitet är inget en kunglig akademi bör syssla med. Att välja in deras ledare som medlemmar med hänvisning till viktiga insatser för vetenskapens fromma är hur obetänksamt som helst. Det är hög tid att ta fram det kritiska tänkandet och sunda förnuftet, Kungl. Vetenskapsakademin!

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Hanno Essén
 • Har röstat.
  Tycker Hanno Essén inte har något att förlora på att dra in utmärkelserna om årets förvillare.
  Men så inbillade de är i sin syn på människor, har de lång väg till upplysning!
  Har röstat på de mörka och likriktade folket som vill dra in oss i en tung svårbegriplig värld. Alltså årets förvillare 🙂
  Tack för den artikeln!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *