Monsanto och Blackwater infiltrerade miljöorganisationer

publicerad 28 april 2011
- Mona Nilsson

Det multinationella ökända kemi- och genteknikföretaget Monsanto köpte under 2010 tjänster av det likaså ökända krigsföretaget Blackwaters hemliga underrättelsetjänstfunktion, Total Intelligence Solutions, TIS, avslöjade tidningen The Nation. Blackwater bytte sedermera namn till Xe som bytte namn till USTC.

Text: Mona Nilsson | Uppdaterad 23 maj 2013: Numera har Blackwater genom flera namnbyten stannat vid namnet: “Academi”.

TIS försåg Monsanto med information genom att infiltrera miljö- och djurrättsorganisationer enligt dokument som The Nation fått ta del av. Blackwater är ett privat företag med krigföring som affärsidé. Under Irakkriget blev företaget känt världen över för att ha begått allvarliga övergrepp och dödat civila i en massaker. Blackwater är fortfarande USA:s största privata leverantör av ”säkerhetstjänster”. Under år 2009 avslöjades att CIA hade anlitat Blackwater för att döda Al-Quaida-ledare.

Blackwater bytte under det senaste året namn till Xe Services på grund av det dåliga rykte som Blackwater fått genom uppmärksamheten kring massakern på civila i Irak. Blackwater Training Center bytte namn och i december 2010 sålde ägaren Eric Prince sitt bolag Xe till USTC Holdings (United States Training Center, USTC) ett investerarkonsortium som leds av två privat “equity firms” nämligen Forté Capital Advisors och Manhattan Partners skriver Businesswire.

USTC och dess föregångare har knutit till sig ett stort och växande nätverk av personer som kan göra allt deras kunder begär och som de inte själva vill bli förknippade med: Från övervakning på marken till direkta störaktioner. Detta nätverk av aktörer är alla av utländsk härkomst, så USTC:s kunder får därmed ett inbyggt skydd för förnekelse av samröre med leverantörerna av de beställda tjänsterna ”som är ett stort plus”, enligt USTC:s föregångare Blackwater.

ArcanumSkolan 2024

Blackwaters/USTC:s anställda har ofta tidigare arbetat för CIA eller varit militärer. De hjälper företag och organisationer att dra bort fokus från olika mäktiga organisationers dåliga rykte. Verktygen för det är informationsinhämtning och infiltrering, politisk lobbying och para-militär träning. Kundkretsen utgörs av banker, regeringar och multinationella företag.

Bland de företag som Blackwater levererat tjänster till återfinns Monsanto, Chevron, Barclays Bank, Deutsche Bank.

En tidigare chef vid CIA, Cofer Black, som ingår i Blackwaters nätverk, anlitades av TIS för att spionera och infiltrera djurrätts- och miljöorganisationer som misshagade och oroade Monsanto. Monsantos chef Kevin Wilson bekräftade till The Nation att de hyrt TIS för att “hålla koll på offentlig debatt” av deras opponenter. Han hävdade också att TIS var helt självständigt från Blackwater

Men enligt de emails som The Nation tagit del av skrev Black efter sitt möte med Wilson att de diskuerat hur TIS skulle spionera på aktivister och infiltrera organsiationerna.

Text: Mona Nilsson, uppdaterad av Torbjörn Sassersson

Relaterat

Wikipedia om Blackwater/Academi

Silobreaker om Academi

Wikipedia om Total Intelligence Solutions (TIS)

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *