Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Motorola i korruptionsskandal – betalade lobbyist över 22 miljoner kr

publicerad 10 september 2011
- Mona Nilsson

Motorola mobile phones

Den österrikiska tidskriften Profil har avslöjat en korruptionsskandal i Österrike. En lobbyist vid namn Alfons Mensdorff-Pouilly tog emot 2, 2 miljonoer Euro från Motorola för att påverka nyckelpolitiker i Europa och Mellanöstern med presenter och semesterresor, skriver Mona Nilsson.

Text: Mona Nilsson

Lobbyisten ska bland annat ha sett till att Motorola tog hem det viktiga kontraktet för det nya polisradiosystemet (Tetra) tillsammans med Telekom Austria, vilket gav lobbyisten 2,6 miljoner Euro. Telekom Austria är också anklagat för en rad korruptionsaffärer. Mensdorff-Pouilly har redan åtalats i Storbritannien för en annan mutaffär.

Den norsk-franska åklagaren Eva Joly avslöljade en stor korruptionshärva kring ett oljebolag i Frankrike på 90-talet, har listat de tre industrier där korruptionen är värst. Bland de tre finns telekom.

Min undran är: vilka korruptionsskandaler gömmer sig bakom många märkliga beslut som är en triumf för mobilindustrin i Sverige? Hittills har inget sådant avslöjats, men det kan bero på att ingen tittat efter.

Läs hela artikeln på Mona Nilssons blogg

Eva Joly


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq