Motorola i korruptionsskandal – betalade lobbyist över 22 miljoner kr

0

Motorola mobile phones

Den österrikiska tidskriften Profil har avslöjat en korruptionsskandal i Österrike. En lobbyist vid namn Alfons Mensdorff-Pouilly tog emot 2, 2 miljonoer Euro från Motorola för att påverka nyckelpolitiker i Europa och Mellanöstern med presenter och semesterresor, skriver Mona Nilsson.

Text: Mona Nilsson

Lobbyisten ska bland annat ha sett till att Motorola tog hem det viktiga kontraktet för det nya polisradiosystemet (Tetra) tillsammans med Telekom Austria, vilket gav lobbyisten 2,6 miljoner Euro. Telekom Austria är också anklagat för en rad korruptionsaffärer. Mensdorff-Pouilly har redan åtalats i Storbritannien för en annan mutaffär.

Den norsk-franska åklagaren Eva Joly avslöljade en stor korruptionshärva kring ett oljebolag i Frankrike på 90-talet, har listat de tre industrier där korruptionen är värst. Bland de tre finns telekom.

Min undran är: vilka korruptionsskandaler gömmer sig bakom många märkliga beslut som är en triumf för mobilindustrin i Sverige? Hittills har inget sådant avslöjats, men det kan bero på att ingen tittat efter.

Läs hela artikeln på Mona Nilssons blogg

Eva Joly


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Föregående artikelAnticancer – Natural defenses in preventing and treating cancer
Nästa artikelChrister Sturmark, Buddha, newagare och präster – Replik till artikel i Newsmill
Mona Nilsson is a Swedish investigating journalist and author of two books on mobile phone and health risks. Her most recent book, Mobile phones and health (Mobiltelefonins hälsorisker), was published in 2010. She is founder and chairman of Swedish Radiation Protection Foundation, a non-profit organisation.
Prenumerera
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer