McCarthy-liknande processer i USA

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 november 2011
- NewsVoice redaktion
Kriminalisering av konspirationer på internet

Kriminalisering av konspirationer på internet

Aaron Dykes rapporterar om en McCarthy-liknande process i USA med målet att kriminalisera “konspirationsteorier” på webben och ingjuta tvivel mot medmänniskor, för de kan ju vara terrorister.

Joseph McCarthy var en amerikansk republikansk politiker och senator som under 1950-talet blev känd för begreppet “McCarthyism”, som innebär en form av politisk förföljelse av personer som, ofta på vaga grunder, anklagas för kommunistiska sympatier. McCarthy drev aggressiva kampanjer mot misstänkta kommunister som man ansåg hade infiltrerat den amerikanska administrationen. Många inom politiken, militären, massmedia och nöjesindustrin tvingades att lämna sina arbeten på grund av dessa kampanjer.

Text: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: McCarthy
 • Det här är otroligt intressant. I praktiken alla konstnärer och artister i Sovjet förföljdes också, därför att de ansågs kunna dra in västerländskt (kapitalistiskt) inflytande (detsamma rådde i DDR)

  Var och en av dessa regimer kunde hänvisa till den andra och hävda: DÄR har ni det onda! Var tacksamma för att vi skyddar er mot dom. Och hur man genom att använda detta dualistiska trick faktiskt kan kalla sig demokrati, när man i själva verket är en diktatur.

  I grunden handlar det om centraliserande krafter, och sådana tar sig fram genom att skaffa sig en orsak att hålla folket under kontroll. Denna officiella orsak kablas ut genom media och propaganda.
  Men den sanna orsaken är att konstnärer och artister måste kunna arbeta fritt, och att Konsten till sin natur är de-centraliserande; den gör individen starkare, mer medveten, modigare – helt enkelt svårare att kontrollera.
  Den sanna orsaken till att Chaplin förföljdes så hårt var sådant som detta tal i Diktatorn, där han uppmanar till kamp emot centraliserande krafter!!

 • Eftersom ni skriver om Chaplin la jag upp detta tal av Chaplin:

  http://wp.me/p17M3t-3cK

  Diktatorn är skriven, regisserad och producerad av Charlie Chaplin, som hade en avsky för fascism och nazism. Filmen var hans sätt att ge svar på tal och kommentera dessa totalitära ideologier. Filmen gjordes innan USA gick med i kriget och innan man riktigt förstod hur grova och omfattande nazisternas brott var, enligt Chaplin hade han aldrig kunnat skämta så om nazisterna om han hade vetat sanningen. / Wikipedia

 • I praktiken alla konstnärer och artister I USA blev anklagade för att vara kommunister och sovjetiska agenter, under MacCarthys tid. Charlie Chaplin hade brittiskt medborgarskap, men det handlade inte om det utan det handlar om att han var en konstnär, en artist och en fri tänkare och därför blev han hårt ansatt av de amerikanska myndigheterna – i likhet med många andra artister och konstnärer i USA, även de som var amerikanska medborgare fick se sina rättigheter begränsade i “friheten och demokratins USA”.

  Och detta har ju levt kvar sedan länge i USA.
  Ett klassiskt uttalande från Ronald Reagan, USA’s president på 80-talet…
  “I don’t like Mr Palme because he is a communist”.
  “But Mr President, Mr Palme is not a communist he is a socialdemocrat and actually an anti-communist”.
  “Well, I don’t care about what kind of communist he is”.

 • Var Chaplin kommunist, eller misstänkt för att vara det? Eller var der bara för att han inte ville bli amerikansk medborgare?
  När det gäller kommunism: hur kommer det sig att FN i hela sin struktur är organiserad exakt som Högsta Sovjet, och att alla dess ledare är och har varit kommunister, när det uppenbarligen är USA som har orkestrerat FN från grunden?
  Ja, om nu Walter Veith har rätt. Det är från honom jag tar denna information. Men detta behöver utredas. På nåt vis känns det som en djävulsk framförhållning, eller uträkning, att det är på det här viset…
  Kolla gärna upp: http://amazingdiscoveries.tv/media/139/226-the-un-and-the-occult-agenda/

 • Charlie Chaplin blev hårt ansatt av “McCarthyismen” och tvingades fly till Europa. Han kom tillbaka till USA först på ålderns höst när han fick en heders Oscar, som även kan ses som ett slags ursäkt till honom för de förföljelser som han utsattes för. USA = frihetens land? Verkligen inte. USA är förtryckets land som står för åsiktsdiktatur och förföljelse istället för demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *