Årets Förvillare är etablissemanget när folket väljer vinnare

publicerad 29 december 2011
- av Torbjörn Sassersson red.

Årets Förvillare 2011

Ett direktdemokratiskt experiment med oanade konsekvsenser har genomförts i Sverige. Några rebeller som startade sajten Årets Förvillare.nu lät folket få nominera kandidater och välja vinnare till priset Årets Förvillare. Ingen visste till vem folket ville ge antipriset. Vinnare blev en chef på Smittskyddsinstitutet på grund av massvaccinationen som gjorde svenska folket sjukt av giftigt vaccin.

Text: Torbjörn Sassersson | Denna artikel refuserades av Newsmill

Första plats: Smittskyddsinstitutet

Det som från början var ett Practical Joke riktat mot upphovsmakaren till antipriset Årets Förvillare, nämligen föreningen Vetenskap och Folkbildning, har i och med årets fria val transformerats till en genuin maktfaktor. För vad händer om folket får styra kejsaren precis som under romarnas tid i gladiatorarenan Capitolium? Svaret är direktdemokrati och enligt vissa bedömare det enda egentliga demokratiska systemet eftersom det kringgår det politiska styrskiktet som allt mer springer storindustrins intressen under den skenbara vi-bry-oss-om-parollen: "vi måste tänka på tillväxten och sysselsättningen". Ja, tänk på den ni politiker. Nu börjar svenska folket tänka själva eftersom vi påminde oss om att ordet demokrati faktiskt betyder folkvälde och inte politikervälde.

Så här står vi nu. Visserligen omfattade valet bara 733 personer som röstade fram Smittskyddsinstitutet som Årets Förvillare 2011, men betänk om siffran varit 733,000 eller varför inte 7,3 miljoner svenskar om det finns så många röstmogna?

Andra plats: Professor Martin Ingvar, föreståndare för Osher Centrum, Karolinska Institutet

På andra plats hittar vi professor Martin Ingvar på Karolinska Institutet som enligt en separat direktdemokratisk namninsamling på nätet fick ihop 3300 irriterade svenskar som ogillar att Osher Centrum som skulle forska på alternativmedicin istället la merparten av en donation på 42 miljoner kronor på annat. NewsVoice har i ett indirekt samarbete med Ingemar Ljungkvist från tidningen 2000-Talets Vetenskap och professor Johan Tyberg granskat centrets verksamhet och kommit fram till att ryktet stämde. Osher Centrum har inte gjort vad folket intresserade av alternativmedicin förväntade sig. Orsaken är enligt en anonym professor på KI att KI:s ledning i princip hatar alternativmedicin och aldrig någonsin skulle tillåta den skada skolmedicinen.

Tredje plats: Vetenskapsjournalisten Karin Bojs på Dagens Nyheter

Det var undertecknad som nominerade Karin Bojs. Anledningen är enligt min mening Bojs missbruk av en maktposition som vetenskapsjournalist på Sveriges största dagstidning. Det är så lätt att förutsäga Karin Bojs normgivande artiklar. För mig handlar det i hög grad om att Bojs enbart följer etablissemangets vilja. Säger Smittskyddsinstitutet att alla svenskar ska massvaccineras så skriver Karin Bojs kvickt exakt samma sak utan att lägga ner en enda minut på kritiskt tänkande. Bojs lägger sedan ofta gärna in sina egna personliga värderingar för att väcka de känslor hon vill ha i några 100,000 läsare hon åtminstone potentiell kan nå per artikel. Min gissning är dock att de flesta svenskar genomskådat hennes pseudofolkbildning och därför endast läser rubrik och ingress.

Ett exempel på Bojs förmåga som undersökande journalist är hennes DN-artikel: "Nej, nej, nej, tro dem inte!" om "konspirationsteorier" som bland annat för fram hennes åsikt: "Vaccinet mot svininfluensan H1N1 är inte farligare än själva sjukdomen". Om jag varit 10 år gammal hade jag kanske inte reagerat på Bojs artikel som egentligen skulle passa bättre i Kamratposten.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör NewsVoice

Bildruta från filmen Gladiator. Kejsare Commodus spelad av Joaquin Phoenix tvingas ge tumme upp eller ner beroende på publikens vilja i Capitolium.
Bildkälla:  DreamWorks SKG, Universal Pictures, Scott Free Productions. Läs mer om filmen